dimecres, 6 de juny del 2012

MÉS ALGEMESÍ PRESENTA 9 AL·LEGACIONS AL CATÀLEG DE BÉNS PROTEGITS BASADES EN LES INQUIETUDS DELS IMPLICATS


Josep Bermúdez

La inclusió de més de 300 immobles al Catàleg de Béns i Espais Protegits que ha donat a conéixer l’Ajuntament d’Algemesí ha creat un profund malestar entre gran parts dels veïns implicats. Des de finals del mes d’abril MÉS ALGEMESÍ començà a rebre consultes sobre aquesta qüestió, i per això van fer dues coses. En primer lloc demanaren una ampliació del termini del període d’al·legacions, termini que s’amplià en 15 dies. D’altra, organitzaren el passat dia 21 de maig un acte al Casino per informar sobre el catàleg i debatre la situació actual. En eixe acte un conegut arquitecte local, un prestigiós advocat i un afectat coneixedor del món de les antiguitats i la restauració oferiren el seu punt de vista.
A l’acte organitzat per MÉS ALGEMESÍ acudiren quasi un centenar de persones, així com un regidor de l’equip de govern i el mateix Alcalde que prengueren la paraula per explicar el que s’havia fet. Basant-se en les principals conclusions a les quals arribaren els experts, i d’acord amb les inquietuds que manifestaren els implicats presents, MES ALGEMESÍ ha elaborat 9 al·legacions al catàleg.
Entre elles cal destacar la petició en què més insistiren tant els tècnics com el públic: l’elaboració d’un estudi o memòria econòmica i la d’una regulació de les ordenances fiscals municipals que concreten els beneficis econòmics i fiscals a què puguen acollir-se els implicats. Sols d’aquesta manera el catàleg no naixerà mort. En l’actualitat la pretensió de l’equip de govern és sols aprovar el catàleg sense concretar cap tipus de contrapartida econòmica, cosa que sembla insolidària i políticament contraproduent.
No sols l’Ajuntament, sinó també l’Administració autonòmica que és qui té l’última paraula, han de posar els mitjans econòmics necessaris per fer viable i acceptable el catàleg.
Com a segona al·legació, i recollint el que allí es va proposar, Més Algesmesí demana que, d’acord amb el que indica el Reglament Orgànic i Funcional de les corporacions locals en els seus article 130 i 131, es cree un Consell Sectorial sobre el catàleg integrat per polítics, tècnics municipals, arquitectes i juristes externs i representants dels veïns; d’aquesta manera es donaria una nova orientació al catàleg.
MÉS ALGEMESÍ considera que un tema tan important i determinant pel futur d’Algemesí  hauria d’haver anat precedit per un treball seriós de divulgació, reflexió i debat, cosa que no s’ha fet.  També considera que no es pot fer política sense consultar i escoltar el poble, i que això és el que ha fet l’Ajuntament. Per això, per l’escassa o nul·la aposta de l’equip de govern per una política participativa, volen ser ells qui la propicien. 
A més d’aquestes dues al·legacions també se'n presenten altres de tècniques en què es demana que el catàleg recullga també quines obligacions urbanístiques té l’Ajuntament en el nucli històric. Resulta cridaner que els edificis dotacionals públics estiguen exempts de complir les normes que l’Ajuntament imposa als particular, o que tampoc es concreten normes estilístiques sobre el mobiliari públic urbà quan sí que hi ha normes equivalents per als particulars. També s'insta a resoldre les contradiccions entre el catàleg, que protegeix gran part d’immobles d’una zona que al mateix temps el PGOU considera un PRI –Pla de Reforma Interior-, o que es cree una “oficina tècnica d’assessorament” especialitzada en els immobles catalogats.
Con a colofó d’aquesta forma de fer política participativa apegada a les inquietuds i demandes de la ciutadania MÉS ALGEMESÍ ha elaborat, a petició de molts ciutadans, un model d’al·legació que han fet arribar a cadascun dels 300 immobles catalogats per tal de presentar-lo si ho consideren oportú. És un model d’instància que sols ha d’omplir el ciutadà amb les seues dades i assenyalar amb una creu l’al·legació o al·legacions que consideren oportunes.
MÉS ALGEMESÍ vol destacar la importància que té fer una política basada en els interessos dels ciutadans, una política que, en aquesta ocasió, ha estat molt ben acollida i valorada per la ciutadania i lamenta profundament que l’Ajuntament, per contra, no haja pres unes iniciatives semblants i haja gestionat tot aquest tema d’esquena a la ciutadania, ja que ha semblat que tenia interés de passar de puntetes sobre un assumpte tant important. "Considerem que les formes de fer política així com la política de comunicació i d’implicació de la ciutadania en els assumptes que els afecten directament deu donar un gir de 180 graus", ha afirmat Josep Bermúdez, portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada