divendres, 25 d’octubre del 2013

MÉS ALGEMESÍ S’OPOSA A UN AVANTPROJECTE QUE OBRI LA PORTA A LA DESAPARICIÓ DELS JUTJATS D’ALZIRA


Més Algemesí porta a plenari una moció per demanar que s’ature el desmuntatge de l’Estat de Dret al qual l’avantprojecte de la nova Llei de Planta i Demarcació obri la porta. Recordem que aquest contempla la desaparició dels actuals partits judicial que serien substituït pels jutjat d’instància, de jurisdicció provincial. De dur-se endavant aquest projecte la seua judicial de qualsevol tribunal seria la capital de província, i, tot i que en un principi no es tancaren, per qüestions materials els jutjats als pobles i ciutats, el procés conclouria en uns quants anys en el tancament d’aquelles seus judicials no ubicades a la capital. D’aprovar-se, la continuïtat del jutjats d’Alzira corre perill.

De fet, aquest avantprojecte ja ha estat fortament criticat tant pel Degà del Col·legi d’Advocats d’Alzira com pel de Sueca, els quals consideren que va en contra del manament constitucionals d’accés a la justícia o que no és més que una nova trava que es posa en l’accés a la justícia. L’actual ministre de Justícia, Sr. Ruiz Gallardón, s’està omplint-se de glòria amb la reforma del sistema judicial, reforma sense precedent al llarg de l’etapa democràtica, la qual no és més que una “dinamitació” des de dintre del poder executiu de l’exercici efectiu del poder judicial.
Començada la reforma involutiva amb la Llei de taxes judicials , aprovada recentment per impossibilitar l’accés la Justícia a totes les persones amb total independència del seu nivell adquisitiu, continuen posant-se traves a l’exercici de la justícia escometent les reformes legislatives que permeten posar els jutjats de primera instància a les capitals de província, allunyant i complicant l’accés del ciutadà.
La reforma judicial és una assignatura pendent i s’ha de fer des de baix, consultant a la gent que sap com funciona l’administració de justícia. Si açò es fera d’aquesta forma, i s’haguera comptat amb fiscals, jutges, advocats i procuradors aquesta reforma no es faria.
No obstant, el partit en el govern no sap fer les coses “des de baix” sinó que fa les reformes “contra els de baix”. En realitat el que es pretén no és millorar la justícia sinó impedir, fins i tot físicament, que el major nombre de persones tinguen accés a la justícia per tal que d’aquesta manera la justícia sols estiga a l’abast d’uns poc privilegiats, els seus amics i donants de les campanyes electorals, amics als quals els dóna igual on estiguen ubicats els jutjats.
No se’ns planteja una reforma per millorar el funcionament de la justícia sinó per domesticar-la i acomodar-la als interessos dels que governen i tenen el poder. Més Algemesí, que pensa que primer estan les persones, i que la crisi no pot ser una excusa, vol tancar la porta a aquesta reforma demanant a tots els grups municipals que s’oposen a aquest avantprojecte. Volem una justícia propera, volem demarcacions judicials pròximes, volem continuar assegurar la continuïtat dels jutjats a Alzira.


Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

3 comentaris: