dimecres, 5 de desembre del 2012

L´AJUNTAMENT D´ALMUSSAFES REPOBLA EL PARC DE LES PALMERES AMB PALMÀCIES RESISTENTS AL PUNXEGUT ROIG


La tala de les palmeres afectades per la plaga i la seua substitució per una varietat arbòria lliure del focus han suposat una inversió de més de 3.500 euros

El consistori d'Almussafes s'ha posat mà a l'obra per al reemplaçament dels exemplars de la població afectats pel focus del curculiònid Ferruginós. Tal com ja van anunciar, a mitjan d'any, les autoritats locals han optat per triar un tipus d'arbratge que, en l'actualitat, està exempt de patir l'avanç del picut roig (Rynchophorus Ferrugineus), un voraç coleòpter que ha destruït més d'un centenar de palmeres en la localitat, a pesar dels nombrosos tractaments de xoc, tant culturals com fitosanitaris, aplicats en el palmerar des de fa més de cinc anys.
La primera zona del nucli urbà en què s'ha procedit a dur a terme una repoblació global de les palmeres canàries destruïdes per l'agressivitat de l'esmentat insecte ha sigut el cèntric parc de Les Palmeres “que, per la seua idiosincràsia i estètica, requeria d'una ràpida restauració i condicionament de tot el seu entorn”, explica el regidor de Medi Ambient, Jesús Salesa.
El palmerar de l'esmentat jardí, emplaçat entre el Centre Cultural, la Biblioteca Pública i el CEIP Almassaf, havia patit una minva considerable dels seus 24 exemplars el passat mes de maig. Amb posterioritat, un estudi elaborat pel tècnic de Medi Ambient municipal va determinar que la plaga ja s'havia estés a la totalitat de les unitats existents, per la qual cosa urgia recuperar l'espai amb una actuació ambiental que ha sufragat íntegrament l'ajuntament i el cost de la qual ha ascendit a la quantitat de 3.667 euros.
Des de divendres passat dia 30, el parc de Les Palmeres lluïx una nova imatge amb les palmàcies tropicals Arecastrum Romanzoffianum, l'altura de les quals oscil·la entre els tres i els quatre metres i que estan lliures de l'avanç indiscriminat de l'esmentat coleòpter. Les unitats talades s'han transportat a una empresa especialitzada en el triturat de fusta, ubicada en el municipi de Sollana.
Conclosa aquesta primera fase de replantació, des de la Regidoria de Medi Ambient es prepara una nova actuació en el nucli urbà, concretament en la ronda Síndic Antoni Albuixech, on ja s'han talat la pràctica totalitat de les palmeres de la varietat Phoenix Caraniensis, que també patien l'accelerada expansió del voraç i agressiu insecte i que no tenien cap possibilitat de recuperació. L'evolució de les palmàcies del parc de Les Palmeres determinarà la conveniència d'optar per esta mateixa varietat per a repoblar la ronda, una de les zones del nucli urbà més afectades pel deteriorament del palmerar, i també els espais naturals del terme municipal que han perdut les seues espècies canàries.
A pesar dels tractaments preventius per a evitar el contagi, en el que hem invertit 500 euros anuals per cada un dels exemplars, el resultat dels mateixos no ha aconseguit frenar l'avanç indiscriminat d'este coleòpter que nia principalment en les palmeres de l'arc mediterrani”, conclou l'edil de Medi Ambient.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada