dimecres, 5 de desembre del 2012

ESTE DIUMENGE, 9 DE DESEMBRE, TINDRÀ LLOC LA 4a ETAPA DE LA RUTA DELS MONESTIRS-EL PAS DEL POBRE


Del Monestir de Santa Maria de la Valldigna a la Casella

Diumenge que ve, 9 de desembre, l’Ajuntament d’Alzira, des de la regidoria de Turisme, celebrarà la 4a etapa de la Ruta dels Monestirs- el Pas del Pobre, dins d’aquesta cinquena edició iniciada 16 de setembre entre Gandia i el monestir de Sant Jeroni de Cotalba a Alfauir.
Els participants d’aquesta etapa eixiran amb autobús a les 8:00 hores de la Plaça del Regne. A les 8:30 hores es concentraran en les portes del monestir de Santa Maria de la Valldigna per a iniciar, des d’este punt, la quarta jornada, el primer tram de la qual recorrerà este bell paratge de la Valldigna a la comarca de la Safor.
 Iniciaran el camí per una agradable senda que recorre paral·lel al riu Vaca, fins a la veïna població de Benifaió. Des d’allí, la Ruta canvia de rumb i es dirigix cap a la comarca interior de la Ribera Alta del Xúquer, entrant per l’antic traçat del ferrocarril de Carcaixent - Dénia, que ha sigut recuperat per a aquesta senda de Gran Recorregut, el GR-236 la Ruta dels Monestirs. Este pas entre muntanyes va estar cobert de vegetació i runes fins que, en el projecte de recuperació i senyalització de la senda, es va netejar i va rehabilitar, convertint-se en un còmode, atractiu i segur camí de comunicació entre les dos valls, la Valldigna i Aigües Vives, conegut com la “Trinxera del Trens” o el Portixol Vell”. És un dels trams més atractius de tot el recorregut del GR, per la frondositat i exhuberancia de la vegetació que ho cobrix.
En el cor d’aquesta vall de la Ribera Alta, es troba el monestir de de Santa Maria d’Aigües Vives, propietat de la família Gomar-Ferrer de Gandia. Al migdia es realitzarà la visita a aquest antic excenobi de monjos agustins, que sorprén pel seu bon estat de conservació. Allí mateix podran degustar un menú de pelegrí.
A la vesprada, els excursionistes reprendran la marxa, passant per la Barraca d’Aigües Vives, juntament amb l’antiga estació del “Trenet” de via estreta, recentment habilitada per l’Ajuntament com a centre social. Des d’ací, continuaran el recorregut per la Vall, en direcció a la Serra dels Agülles, per a ascendir per la Solana el primer tram de l’històric “Pas del Pobre”, també recuperat després de molts anys d’abandó, per a esta Gran Senda de Recorregut GR-V 236. Una vegada en la divisòria de les dos valls, s’aprecia una magnífica vista de la vall d’Aigües Vives que s’abandona al sud i de la Casella, que s’obri al nord i per l’ombria de la qual vessant s’iniciarà el descens, com a tram final de l’etapa. Així, a través de la frondosa vegetació d’ombria, s’inicia una llaçada que descendix fins al marge esquerre del Barranc de la Casella, fins a aconseguir la Font Nova. Ja només quedarà un breu ascens per una rústica escala de pedres per a arribar a la carretera asfaltada, enllaçant amb la senda de curt recorregut PR-303 “d’Alzira a la Casella” i finalitzar la ruta d’uns 15 quilòmetres aproximadament, en l’aparcament del Bar de la Casella. Ací els autobusos arreplegaran als excursionistes per a tornar a Alzira, finalitzant esta quarta etapa.
La quinta i última, tindrà lloc el diumenge 20 de gener de 2013, entre el Paratge Natural Municipal de la Casella, passant pel segon tram del Pas del Pobre, que introduïx al Paratge Natural Municipal de la Murta, visitar les ruïnes del monestir i posteriorment, després de contemplar la vista panoràmica des de la Muntanyeta i visitar el Real Santuari de Santa Maria del Lluch, finalitzar a Alzira.
Els interessats a participar de qualsevol de les etapes han d’inscriure’s en el Museu Municipal d’Alzira, de dimarts a dissabte d’11 a 13 i de 17 a 20 hores. El termini està obert fins al divendres, 7 de desembre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada