divendres, 25 d’octubre del 2013

SUECA RECITA ESTELLÉS


Ahir a la vesprada va tindre lloc l’acte institucional inscrit dins de la Setmana que Sueca està dedicant a l’escriptor

Ahir a la vesprada, l’Espai Moret va acollir l’acte institucional organitzat dins de la Setmana Estellés, que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca han organitzat per a commemorar en el nostre municipi el 20 aniversari de la mort de l’escriptor. Josep Navarro, regidor de Cultura, va ser l’encarregat de conduir l’acte, a què van assistir l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, i una gran representació de la corporació municipal. Van acudir també els membres de l’AVL, Josep Lluís Doménech, com a vocal de la Junta de Govern, en representació del president de l’organisme, i Honorat Ros, qui va ser l’encarregat de pronunciar la conferència, entorn de l’obra d’Estellés, amb el títol Sueca i la Ribera Baixa en el Mural del País Valencià.

Quan l’AVL ens va proposar mostrar en Sueca esta exposició sobre Estellés, la Regidoria de Cultura va acceptar immediatament. Vam pensar, a més, organitzar al voltant de l’exposició una setmana dedicada al nostre poeta, amb presentació de llibres, recitals, música i teatre. I vam dir sí a la proposta per diferents motius: no sols perquè creem que Estellés és el millor poeta que ha donat la nostra terra des de l’època dels clàssics, sinó perquè els homes i dones de Sueca formen una societat ben formada, educada, culta... i el seu Ajuntament respon apostant fermament per la música, la literatura, les belles arts... per tot allò que denominem cultura. He crescut llegint Estellés. Sempre m’ha captivat la seua humanitat, la seua humilitat. Cap poeta com ell ha cantat els sentiments, el treball, la terra dels seus veïns, del seu poble”, va afirmar Navarro. “En nom del president, vull traslladar la gratitud de l’AVL a l’Ajuntament de Sueca per acollir este acte d’homenatge a un dels més grans poetes valencians, com és Estellés. L’AVL, que té instituïda la figura de l’Escriptor de l’Any, ha volgut enguany mantindre viva la seua obra. Aprofite per a anunciar que, a partir del 20 de novembre, començarem els actes dedicats a un altre escriptor valencià, Joan Roís de Corella”, en paraules de Doménech. “El poble de Sueca ha d’estar orgullós de poder disfrutar d’esta exposició, així com de tots els actes que s’han organitzat. El seu amic Joan Fuster deia d’Estellés que era el poeta de les realitats, de la fam, de la guerra, dels pobles sotmesos...; però també el poeta de l’esperança, de la lluita noble, de l’alegria... Voldria donar les gràcies a tots els que han fet possible esta setmana en homenatge a Estellés”, va afirmar l’alcalde.

El regidor de Cultura, Josep Navarro, va aprofitar la circumstància per a sol·licitar a l’AVL, “com a portaveu d’un desig fort i emotiu dels suecans”, que Joan Fuster siga anomenat Escriptor de l’Any en 2017, quan es complisca el 25 aniversari de la seua mort. L’Acadèmia, per la seua banda, es va comprometre a estudiar la proposta seriosament.
Durant l’acte, els regidors Pilar Moncho, Enrique Vidal, Raúl Pla i Mª José Sarrió van recitar alguns dels poemes d’Estellés més significatius per al nostre municipi, com són Xúquer, A Joan Fuster, Serrano, Sueca i El Perelló. Finalment, els membres de l’Acadèmia van lliurar l’alcalde d’un exemplar del llibre d’Estellés Mural del País Valencià.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada