diumenge, 2 de desembre del 2012

CONSELLS PER A FER FRONT ALS REFREDATS


Els fumadors, les persones que estan en contacte amb xiquets menuts o les que patixen rinitis al·lèrgica són més propenses a patir refredats.
Ventilar la casa i el lloc de treball diàriament, evitar els espais tancats on hi haja molta gent, realitzar activitat física i dormir de manera suficient són algunes mesures preventives.

El Departament de Salut de l’Hospital Universitari de la Ribera aconsella seguir uns senzills consells a fi d’evitar i millorar els símptomes del refredat comú davant de l’arribada del fred, època en què és més habitual l’aparició d’este tipus de trastorn.
Segons ha destacat el subdirector mèdic assistencial del Departament de Salut de la Ribera Dr. Vicente Palop, “és normal patir entre 2-5 refredats a l’any, si bé els xiquets menuts solen tindre'n més, sobretot si van al col·legi o la guarderia”. En aquest sentit, les persones en contacte amb xiquets menuts, les persones que fumen o les que patixen rinitis al·lèrgica són més propenses a patir refredats.
El refredat comú és una infecció lleu de les vies respiratòries, els principals símptomes de la qual són: malestar general, dolor faringi, mucositat, tos i obstrucció nasal. Es tracta d’un procés que sol durar una setmana i en el que “no és efectiva la utilització d’antibiòtics, que no són eficaços per a tractar els virus”, ha assenyalat el Dr. Palop, el qual ha destacat que “existixen més de 200 virus que causen refredats”.
Per això, entre les principals mesures de prevenció, s’aconsella “aplicar la higiene personal, especialment la del nas i les mans, llavant estes amb aigua i sabó o bé amb una solució hidroalcohólica i evitant tocar-se els ulls o el nas, que són les principals vies d’entrada dels virus a l’organisme”.
Pel que es referix al nas, s’aconsella llavar cuidadosament els conductes nasals amb aigua i sal, la qual cosa millorarà considerablement la congestió nasal, en cas de patir-la.
Igualment important és ventilar la casa i el lloc de treball uns minuts diàriament i evitar els espais tancats on hi haja molta gent. Cal mantindre un grau adequat d’humitat en estes estades, ja que si es resseca en excés la mucosa nasal, és més fàcil que accedisquen els virus a través d’ella.
Altres consells que s’ha de seguir són els de dormir de manera suficient i realitzar activitat física diària, així com evitar els canvis bruscos de temperatura, “abrigant-se adequadament quan s’isca a l’exterior procedent d’un lloc amb calefacció molt alta”.
El Dr. Palop ha assenyalat que “encara que no està demostrat científicament que la vitamina C protegisca enfront dels refredats, és important mantindre una alimentació adequada, fent del desdejuni el menjar fort del dia”.
Quant a l’alleugeriment de símptomes, el Dr. Palop ha assenyalat que és important “beure abundants líquids (aigua, sucs, infusions), que contribuïxen que la mucositat siga més fluida i, per tant, més fàcil d’expulsar, a més de reposar la pèrdua de líquids que, com en les èpoques de calor, també es produïxen en les de fred”. Igualment convenient és realitzar bafs amb vapor d’aigua i no fumar.
De la mateixa manera, el subdirector assistencial del Departament de Salut ha assenyalat que símptomes com el malestar general, mal de cap o dolor faringi poden ser alleujats amb analgèsics bàsics com el paracetamol i l’ibuprofeno, si bé “és essencial no automedicar-se i no utilitzar fàrmacs que s’hagen usat en tractaments anteriors, consultant sempre el metge de família si s’opta per prendre algun medicament”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada