dijous, 8 de setembre del 2011

La Unitat de Conductes Addictives atén més de 500 pacients en 2010

Home, de 30 a 44 anys i addicte a l'alcohol. Aquest és el perfil de l'usuari mitjà de la Unitat de Conductes Additives del Departament de Salut de La Ribera.

La Unitat de Conductes Additives (UCA) del Departament de Salut de La Ribera, ha rebut, durant 2010, a un total de 504 nous pacients per a tractar les seues addiccions o dependències; d'ells, 303 era la primera vegada que es posaven en tractament.
Del total de pacients que van passar per la UCA durant 2010, el 36,5% van referir com a motiu de demanda principal tindre problemes amb el consum d'alcohol, mentre que el 26% va sol∙licitar seguiment per l'abús de cocaïna, mantenint-se estes dos substàncies com les que ocasionen la majoria de les consultes ateses, igual que ocorre a la resta d'unitats de la Comunitat Valenciana. Altres motius de demanda que han presentat els pacients atesos han sigut l'heroïna (el 18% dels pacients), el cànnabis (un 12%) i la ludopatia o addicció al joc (un 3%).

Perfil del pacient
Pel que es referix al perfil mitjà del pacient que va freqüentar la UCA del Departament de Salut de La Ribera, el 86% van ser homes, enfront del 14% de dones. Majoritàriament, van ser veïns procedents d'Alzira (20% dels pacients), seguits dels veïns de Sueca (12%), Algemesí (11%), Cullera (9%) i Carcaixent (8%).
Pel que fa a les edats, el 52% dels pacients atesos per la UCA durant 2010 tenien entre 30 i 44 anys, el 26% tenia una edat superior als 45 anys, mentre que el 22% eren pacients amb edats inferiors a 29 anys.

Activitat
A la UCA del Departament de Salut de La Ribera, els pacients tenen seguiment a nivell individual (cites amb el metge i/o psicòleg), assisteixen a grups terapèutics i reben suport familiar. La Unitat és també l'encarregada de gestionar les derivacions a altres servicis de suport de la xarxa sanitària per a pacients amb problemes additius, com unitats de desintoxicació hospitalària, centres de dia o comunitats terapèutiques.
Amb un total de 1.043 consultes ateses durant 2009-2010, la de La Ribera és la segona Unitat de Conductes Additives de la Comunitat Valenciana amb major activitat. Igualment, l’UCA del Departament de Salut de La Ribera es coordina amb altres entitats sanitàries, socials i municipals de la comarca, a fi de proporcionar la millor assistència integral als pacients amb addiccions.

Vies d'accés
Un dels objectius principals de la Unitat de Conductes Additives del Departament de Salut de La Ribera és el de garantir l'atenció a totes aquelles persones que demanden assistència per abús/dependència de substàncies o per un altre tipus d'addicció. En este sentit, els pacients poden accedir a la Unitat de distintes formes.
Així, cal destacar que la majoria dels usuaris (el 57%) acudeixen per iniciativa pròpia o per consell i/o pressió familiar. Una altra part molt important de pacients (un 25%) acudeixen derivats pels centres d'Atenció Primària del Departament de Salut i per altres dispositius sanitaris, com el Servici d'Urgències de l'Hospital Universitari de la Ribera.
Finalment, altres vies d'accés són: servicis socials (un 2%), servicis judicials policials (un 3%) i altres recursos especialitzats en drogodependències o Unitats de Prevenció Comunitària (un 7%).
A banda de la labor assistencial, l’UCA del Departament de Salut de La Ribera realitza diverses activitats en diversos àmbits, com a cursos de formació, col∙laboració en projectes d'investigació o suport a organismes de prevenció i promoció de la salut, entre altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada