dimecres, 16 d’octubre del 2013

LA TAXA D’ATUR D’ALGEMESÍ EN AGOST FOU DEL 40’9%, QUASI EL DOBLE DEL 22’4% ESTATAL


La situació laboral d’Algemesí és preocupant i desesperant. Algemesí és un dels municipis de la Ribera i del País Valencià que més està patint la crisi. Les xifres són escandaloses i l’ajuntament l’únic que fa és ocultar-les. Aquesta situació es deu principalment a l’entrada en vigor de la reforma del mercat laboral de Govern de Rajoy que sols ha servit per enviar a més algemesinencs a l’atur. Als inicis de 2008 (gener), començant a governar el PP, en Algemesí hi havia 8.484 algemesinencs i algemesinenques cotitzant a la Seguretat Social (Font: SS), en agost de 2013 poc més de la meitat, 4951. Des de que Rajoy ha arribat al poder la xifra des que cotitzen ha disminuït, i especialment ho ha fet en el que portem d’any on ja s’estan recollint el “fruïts de la reforma laboral”. El 31 de desembre de 2012 eren 7.471 els ciutadans d’Algemesí que cotitzaven a la seguretat social. El 31 de d’agost són 2520 cotitzants menys. En el que portem d’any han deixat de cotitzar un 30% dels algemesinencs que ho feien. En els darrers anys agost és el mes amb menys cotitzants, o previsiblement capa final d’any augmentarà, però any rere anys anem perdent cotizants.

Però el més preocupant és la taxa d’aturats. La taxa d’aturats indica el tant per cent de la població que vol treballar i no pot, i es calcula a partir de la població activa. La població activa –que no es pot confondre amb la població en edat laboral- és la suma de les persones que estan treballant i les que voldrien treballar però no tenen treball, o el que és el mateix, la població activa és la suma de les persones que estan donades d’alta en la SS i les que estan donades d’alta en l’atur (al SERVEF). En el cas d’Algemesí sumant els aturats i els cotitzants la població activa en agost eren 8379, i per tant els 3428 aturats representen el 40’9% de la població activa. La taxa de l’atur en Algemesí està disparant-se i en agost fou més de 14 punts superior a la provincial (26’73%), 13’5 punts superior a la del País Valencià (27’41%) i 18’5 punts superior a l’estatal (22’41%). Si malgrat l’augment d’afiliacions a la SS no puja el nombre d’atur registrat es deu a que els parats de llarga duració, cansat i desanimats, no renoven llur cartilla de l’atur.
El ben cert és que des que governen els popular a Algemesí està cotitzant la meitat de la gent i estan augmentant el número d’exiliats econòmics, especialment la gent jove. Hem passat de tenir una taxa d’atur en gener de 2008 del 12’71%, al 40’91%, 28 punts més, i hem passat d’una mitjana anual en 2010 de 7010 cotitzants a la SS, a una mitjana de 5692 en el que duguem de 2013 (fins agost). La crisi s’ha endut per davant 1.300 cotitzants. Òbviament l’ajuntament no és l’únic responsable d’aquesta situació, ni el principal, però alguna cosa s’està deixant de fer quan altres municipis grans de la Ribera, com Sueca amb taxa d’atur del 32% o Alzira amb un 30%, tenen un atur molt més baix.
Però si l’equip de govern no és el principal responsable, sí que ho és d’encobrir la realitat i de manipular les xifres. Malgrat saber-ho, o precisament perquè ho sap, l’equip de govern enganya a la població amb declaracions i dades falses. En gener d’enguany anunciaven que “Desde 2010 el municipio registra un cambio de tendencia en las cifras registradas “ indicant que s’estava eixint de la crisi. El canvi de tendència però és el contrari, Algemesí en 2013 la taxa ha pujat del 32’65% al 40’91 mentre que al PV ha baixat un dècima en agost en relació a gener mantenint-se tots l’any al voltant dl 27%.
L’única política de promoció d’ocupació és la que fan els membres de l’equip de govern per mantenir el seu treball emmascarant la realitat i utilitzant els mitjans de comunicació públics municipals per tapar la realitat publicitat mesures cosmètiques. Continuen gastant milers d’euros en dinars i sopars, continuen augmentant les despeses en festes –en mig anys s’han gastat tota la partida de l’any- però no tenen diners per encarregar un estudi sobre la situació laboral a Algemesí. La funció principal de l’ajuntament no és crear llocs de treball, però sí saber què està passant, i crear les condicions per a que els empresaris els creen. L’actual equip de govern d’Algemesí ni sap el que està passant ni ha sabut crear les condicions. Eixa diferència de 13’5 punts sobre la taxa de desocupació del País Valencià és en gran part responsabilitat de l’equip de govern que s’ha demostrat totalment incompetent en aquesta matèria.
És per això que MÉS ALGEMESÍ presentarà en els propers dies una moció per tal que, amb independència de la memòria socioeconòmica que elabora el Consell Econòmic i Social –i que no recull aquestes dades- els tècnics municipals –o si escau personal extern- elabore un estudi de camp a nivell municipal semblant a l’enquesta de població activa i un pla d’actuació integral pel foment de l’ocupació. Malament podem actuar si no coneixem la situació real. Cal saber el nombre d’aturats reals a Algemesí, superior a l’atur registrat, i cal conèixer les causes d’eixe descens tan espectacular de les afiliacions a la SS per poder actuar sobre elles.

Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada