dijous, 7 de març del 2013

LA MANCOMUNITAT DE LA RIBERA ALTA RECUPERA EL PATRIMONI DOCUMENTAL DELS AJUNTAMENTS DE LA COMARCA


Des de l’any 2005 s’han catalogat més de 35.000 documents dels arxius municipals

Ordenar, classificar i catalogar els fons documentals dels arxius dels municipis de la Ribera Alta és la principal tasca que desenvolupa el Servei d’arxius de la Mancomunitat de la Ribera Alta als Ajuntaments associats: Algemesí, Antella, Benimodo, Benimuslem, Carcaixent, Carlet, Gavarda, Manuel, Massalavés, Montroi, Montserrat, Rafelguaraf, Sant Joanet, Sumacàrcer i Turís.

Des que comneçà a funcionar l’any 2005, les seues arxiveres han catalogat 35.846 documents (3.129 en 2012), entre històrics i administratius, molts dels quals es trobaven en estat d’abandó apilats en dependències municipals. També han elaborat inventaris, fitxes i una base de dades informàtica  a disposició dels ciutadans i els funcionaris municipals. D’esta manera, el servei mancomunat d’arxius facilita l’accés als documents històrics i administratius municipals per part de qualsevol ciutadà que ho sol·licite, tenint en compte la Llei de Protecció de Dades, encara que són els investigadors locals i els estudiants els principals interessats a accedir als arxius.
L’any 2012 es van registrar 91 consultes de documents per part de particulars i estudiosos (enfront de 38 en el 2011) i 776 consultes i préstecs a funcionaris dels ajuntaments de la Ribera (enfront de 434 en el 2011), que necessiten un accés ràpid als fons documentals per a realitzar el seu treball.
En este sentit, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Cristóbal García, destaca la importància per a un ajuntament de tindre un arxiu catalogat i digitalitzat, no sols per a estudiants i investigadors locals, sinó per als propis funcionaris que sovint necessiten consultar documents arxivats per a resoldre expedients, com per exemple els de l’àrea d’urbanisme, activitats o impostos. García afirma que abans de comptar amb este servici especialitzat mancomunat molts ajuntaments no disposaven ni de personal responsable de l’arxiu ni d’instruments de descripció, amb la consegüent situació d’abandó en què es trobaven els fons documentals municipals.
Una altra de les tasques de què s’ocupen les arxiveres de la Mancomunitat és l’actualització dels fons locals amb tot tipus de documents i publicacions (llibres de festes, butlletins informatius, cartells, programes, fotografies, llibres de falles, etc.) que fan referència a les localitats on gestionen l’arxiu municipal, per a la qual cosa és necessària la col·laboració dels veïns, que amb les seues col·leccions i records ajuden a crear la memòria col·lectiva de cada municipi. Alguns ajuntaments, com és el cas de Montserrat, ja treballen per a facilitar l’accés dels ciutadans a una part de l’arxiu a través de la pàgina web de l’ajuntament.
D’altra banda, el servici mancomunat d’arxius també s’encarrega, des del 2011, de la creació i actualització de les hemeroteques locals en aquells municipis que no disposaven d’este recurs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada