dimarts, 5 de març del 2013

EL PAISATGE I LA CULTURA DE L’HORTA, EN VERSIÓ 2.0


La Fundació Assut presenta un projecte web interactiu dedicat a la divulgació i la conservació del paisatge cultural de l’Horta de València.

La Fundació Assut, entitat privada sense ànim de lucre, presenta un projecte web 2.0 sobre els paisatges culturals de l'aigua a la Séquia de Montcada, un dels exemples més representatius del sistema tradicional de regadiu que és l'horta de València.
Paisatges culturals a la Reial Séquia de Montcada’ (www.paisatgesculturals-rsm.org) és una iniciativa pionera en l'àmbit de la divulgació del paisatge a la Comunitat Valenciana, un portal d'Internet que pretén contribuir a la millora del coneixement i la conservació del patrimoni de l'Horta i l'ancestral cultura de l'aigua.
La intenció és fer-ho d'una manera dinàmica, oberta i participativa, implicant els usuaris, que podran publicar informació i aportar documentació a través de la web i les xarxes socials. D'aquesta manera, amb contribucions pròpies i alienes, aquesta plataforma anirà incorporant dia a dia nous continguts textuals, gràfics, audiovisuals i multimèdia.
La fase inicial del projecte ha consistit a oferir una visió multidisciplinària del territori a través de les mirades d'acadèmics i professionals com ara Thomas F. Glick, Vicent Sales, José María García Álvarez-Coque, Enric Guinot, Joan Olmos, Carles Sanchis Ibor, Mar Violeta Ortega, Josep Burriel, Antoni Garcia Osuna, Víctor Algarra i Beatriz Giobellina. En aquesta etapa, destaca també l'aportació dels regants de la Reial Séquia de Montcada a través del seu president i sequier major, Francisco Romeu.
En paraules del coordinador del treball, l'arqueòleg Ignasi Mangue, estem davant “una proposta divulgativa a la qual, a més d'aplicar la nostra experiència i una perspectiva acadèmica, hem volgut seguir el fil d'altres iniciatives europees i americanes que contemplen la protecció del paisatge des d'una perspectiva eco-cultural, reconeixent les persones com l'element central del paisatge.”

Pervivència amenaçada
L'horta de València és un dels paisatges culturals més singulars i valuosos d'Europa. Però, darrere de la seua aparença idíl·lica i d'immutable tipisme, s'amaga una realitat canviant, amenaçada i molt complexa. A la pàgina web, a través d'un article editorial, s'insisteix a recordar que, “enfront d'aquest clixé folklòric de la cultura de l'aigua i de l'horta, ha tingut lloc en realitat una greu destrucció del seu territori i dels seus valors patrimonials i mediambientals”.
Vicent Sales, president de la Fundació Assut, abunda en aquesta idea i opina que “la salvació de l'horta radica en la recuperació del protagonisme dels agricultors i regants, en la sostenibilitat i l'equilibri mediambiental que aquests han practicat durant segles”. Per aquest agricultor, agrònom i geògraf, “la solució passa, tal vegada afavorida per la crisi que vivim, per superar els models de producció i consum centrats en el curt termini i el ‘llarg’ benefici, i per restablir en certa mida la cultura tradicional de l'aigua”.

Presentació a València
La presentació d'aquest projecte tindrà lloc dijous que ve, 7 de març, a les 18 hores, en el Saló d'Actes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la Universitat Politècnica de València (UPV), i en l'acte intervindran Joan Romero, catedràtic de Geografia de la Universitat de València; Ignasi Mangue, coordinador del treball, i José María García Álvarez-Coque, catedràtic d'Economia Aplicada i professor d'Economia i Política Agràries de la UPV.
En acabar, es projectarà en primícia el curtmetratge Esperant l’aigua (2013), un documental del realitzador Miguel Ángel Baixauli, col·laborador de la Fundació Assut i responsable d'alguns dels audiovisuals que aniran incorporant-se gradualment a aquesta plataforma multimèdia.
La iniciativa compta amb la col·laboració de la Secretaria d'Estat de Cultura del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, i de la Reial Séquia de Montcada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada