dilluns, 12 de novembre del 2012

EL CONSELL DESCENTRALITZARÀ EN ELS AJUNTAMENTS LA GESTIÓ DELS SERVEIS DE CONCILIACIÓ PERQUÈ SIGUEN MÉS ACCESSIBLES


L’ajuntament d’Alzira serà pioner en la posada en marxa del nou servei local

La consellera d’Educació, Formació i Ocupació, María José Català, ha anunciat que pròximament “s'iniciarà un procés de comanda d’una part de la gestió dels serveis administratius de Mediació, Arbitratge i Conciliació (SMAC) a diversos ajuntaments de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’aconseguir una descentralització, i al mateix temps, aconseguir una aproximació als ciutadans”.
María José Català ha realitzat aquestes declaracions a Alzira, on s’ha reunit, amb l’alcaldessa, Elena Bastidas, a la seu de l’Ajuntament que serà pioner en la posada de marxa del nou servici local.
Els serveis administratius de Mediació, Arbitratge i Conciliació (SMAC) en la Comunitat Valenciana estan adscrits a les tres direccions territorials de Treball, a través de 12 sales, de les que la mitat estan en la ciutat de València, dos a Castelló i quatre a Alacant.
Amb aquest encàrrec de gestió, segons ha explicat la Consellera, “es pretén evitar estos desplaçaments de personal per a accedir al servici ja que es possibilita que els actes de conciliació laboral es realitzen en els distints municipis atesos per un funcionari municipal, com a lletrat conciliador, la qual cosa permetrà aconseguir una major optimització dels recursos humans de les distintes administracions”.
De la mateixa manera, esta descentralització permetrà reduir el temps que han d’esperar els treballadors, i que pot afectar el termini que tenen per a presentar, si és el cas, demandes judicials davant dels servicis públics d’ocupació o el Fons de Garantia Salarial (FOGASA).
En el cas dels treballadors, a més, evitarà la caducitat en les accions d’acomiadament, celebrant-se els actes de conciliació dins dels quinze dies de suspensió del termini de caducitat per a interposar les demandes, agilitzant-se el servici.
Per la seua banda, en el cas de les empreses, es reduirien les quantitats que es veuen obligues a abonar per la demora en l’assenyalament de l’acte de conciliació per administració laboral.

Activitat del SMAC

Els SMAC, en el seu conjunt, van atendre l’any passat un total de 50.619 demandes de conciliació, de les que la mitat, 26.938 assumptes, van correspondre a expedients de la província de València
Fins al moment este servici, es realitza en les ciutats d’Alacant, Alcoi, Castelló i València, la qual cosa dificulta el servici als ciutadans que viuen els municipis més allunyats d’estes ciutats. Cada acte requerix la presència de, almenys, 4 persones per cada acte de conciliació, és a dir del demandant i el seu assessor (advocat o graduat social) i l’empresa demanda amb el seu representant u assessor, la qual cosa suposa que cada any s’atenga a unes 200.000 persones, moltes de les quals s’han de desplaçar a la capital de província al residir en un altre municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada