divendres, 3 d’agost del 2012

L’HOSPITAL DE LA RIBERA INCORPORA L’ÚLTIMA TECNOLOGIA EN ANÀLISI GENÈTICA



El seqüenciador ha permés confirmar, per primera vegada a Espanya, dos casos de Síndrome de Kabuki

l’Hospital Universitari de la Ribera compta amb un nou equipament d’anàlisi genètica. Es tracta d’un dels seqüenciadors moleculars més ràpids i precisos del mercat per a la detecció de malalties congènites en el fetus, de malalties rares en xiquets, i per al diagnòstic i tractament del càncer.
En l’àrea oncològica, aquest equipament permet estudiar la predisposició hereditària d’una persona a patir una sèrie de càncers, i caracteritza genèticament determinats tipus de tumors per al tractament oncològic més eficaç en cada pacient.
La incorporació d’aquest avançat equipament, amb una inversió de 280.000 euros, convertix al d’Alzira en un dels primers hospitals públics d’Espanya amb aquesta tecnologia.
Des de la incorporació del nou equip a l’abril, l’Hospital ha realitzat ja uns 200 estudis genètics en 100 pacients (150 relacionats amb tumors cancerígens i 50 en malalties rares). Al setembre començarà a utilitzar-se per a l’estudi prenatal del fetus.
Es calcula que cada any més de 300 pacients del centre sanitari es podran beneficiar d’aquest nou seqüenciador genètic.

Diagnòstic genètic prenatal

El nou equipament permet a l’Hospital de la Ribera realitzar estudis de caràcter predictiu, de manera que els especialistes poden detectar durant l’embaràs anomalies cromosòmiques en el fetus, i estimar la seua predisposició hereditària a patir una alteració cromosòmica relacionada amb el desenvolupament del bebé.
El secuenciador oferix, en només 40 minuts, resultats que fins ara no eren detectables per mitjà d’ecografies de control ni amb les tradicionals proves d’alteracions cromosòmiques.
L'estudi de diagnòstic genètic durant l’embaràs es realitza al voltant de la setmana 15 de gestació i està indicat, per exemple, en casos d’edat materna avançada, embarassos anteriors amb anomalies, troballes ecogràfiques anormals, antecedents familiars de malformacions o quan un dels dos progenitors és portador d’una alteració genètica o cromosòmica que podria ser heretada per la seua descendència.

Diagnòstic i tractament del càncer

Quant al camp oncològic, el nou seqüenciador genètic permet potenciar la genètica oncològica en dos grans àrees: la teràpia dirigida per a determinats tipus de tumors i la realització d’estudis genètics per a càncers hereditaris.
Quant al tractament, permet obtindre una millor caracterització de determinats tipus de tumors (gastrointestinals, pulmó, còlon i mamella) amb l’objectiu de seleccionar de manera molt més efectiva la teràpia oncològica que ha d’administrar-se. A l’individualitzar cada tractament segons les necessitats de cada pacient, aquest patix uns efectes secundaris molt més tolerables.
Respecte a la realització d’estudis genètics per a càncers hereditaris, el nou equipament establix, a partir d’una mostra d’ADN que s’obté de la sang, la predisposició hereditària d’una persona a patir un determinat tipus de tumor (càncer de mama, d’ovari, de còlon i medul·lar de tiroide) abans que aparega o diagnosticant-ho en una fase curable. Cal destacar que un 5% de tots els càncers són hereditaris.

Malalties rares

El nou seqüenciador genètic de la Ribera ha obert un nou horitzó en l’estudi de determinats xiquets davant de la sospita que poden patir algun tipus de malaltia rara, concretament en aquells casos amb síndromes malformatius de base genètica.
Això ha fet possible que a l’Hospital d’Alzira s’haja pogut confirmar, per primera vegada a Espanya, a nivell molecular, el diagnòstic de Síndrome de Kabuki en dos pacients del centre hospitalari. Aquesta Síndrome, amb un cas per cada 32.000 nadons vius, es caracteritza per la presència de múltiples anomalies congènites i retard mental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada