dijous, 26 de juliol del 2012

FINALITZA LA PRIMERA EDICIÓ DEL PROJECTE RIU


El Projecte RIU assenta bases en el Barri de l´Alquerieta

Finalitza la primera edició del Projecte RIU “Un riu de cultures, un riu de salut”. Un projecte que ha format a 12 persones com a Agents de Salut de Base Comunitària. Este projecte, es du a terme al Centre de Participació Ciutadana ubicat al barri de l’Alquerieta gràcies a un conveni firmat entre el Centre de Salut Pública d’Alzira, el Centre Superior d’Investigació en Salut Pública de València i l’Ajuntament d’Alzira. També han col·laborat en el desenvolupament del projecte, el departament de salut de la Ribera i el departament de Servicis Socials de l’Ajuntament d’Alzira. L’objectiu del projecte és promoure la salut i facilitar l’accés als servicis sanitaris de les persones en situació de vulnerabilitat social. L’estratègia que s’ha utilitzat és la formació de persones del barri com a agents de salut o educadores entre iguals perquè realitzen accions de mediació en salut.
Alumnes del projecte RIU
En esta primera edició del projecte, s’ha format a un grup de 12 persones (9 dones i 3 hòmens) en diferents àmbits: autocures, alimentació, exercici físic, salut infantil, salut sexual i reproductiva, serveis de salut i programes preventius, igualtat entre dones i hòmens, prevenció del càncer, salut, i ús de les noves tecnologies entre altres. En la formació, ha col·laborat una xarxa formada per 44 professionals de distints sectors, salut pública, serveis socials, assistència sanitària, educació, universitat i associació de veïns, fent realitat l’acció comunitària i el treball intersectorial.
Els agents de salut han difós a la resta de la gent del barri i del municipi els coneixements adquirits a través de diferents tipus d’accions:
67 accions individuals d’informació, consell i acompanyament als centres;
9 tallers sobre: ús de serveis sanitaris, salut matern-infantil, contes per a la igualtat, cuina saludable, fertilitat i anticoncepció i Promoció de la salut sexual.
6 accions de sensibilització comunitària en salut: activitat de participació ciutadana en el Poema “Di-Verso”, el concurs “Música per la Igualtat” entre dones i hòmens, accions en el Dia Mundial de la Sida, entrevistes en emissores de ràdio en el Dia Mundial de la Salut i la pàgina del projecte en Facebook.
Cal destacar que l’envergadura del projecte s’ha difós en diferents congressos i jornades científiques. Esta experiència mostra com els entorns vulnerables poden ser espais d’innovació i de bones pràctiques que poden ser transferides a altres contextos i a la població general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada