dimarts, 24 d’abril del 2012

COMPROMÍS PER L'ALCUDIA PRESENTA UNA MOCIÓ CONTRA LES PROSPECCIONS LES PETROLIFERES AL LITORAL VALENCIÀ


El grup municipal Compromís per l’Alcúdia ha presentat una moció a l´Ajuntament de     l ´Alcudia per el pròxim Ple Municipal sobre  les prospeccions petrolíferes.

Paco Sanz

El 23 de desembre de 2010 el Govern d'Espanya aprovà dos decrets pels quals s'atorgaven sengles permisos d'investigació al litoral valencià per a la possible explotació d'una sèrie de jaciments d'hidrocarburs, tant petroliers com de gas natural.
El primer dels decrets autoritzava la societat "Capricorn Spain Limited" prospeccions petrolíferes en les zones Alta Mar 1 i Alta Mar 2, que comprenen 79.380 hectàrees cadascuna. El segon decret autoritzava la companyia "Medoil plc" prospeccions de 238.140 hectàrees de les zones denominades Albufera, Benifaió i Gandia que se situaven en el mateix Golf de València.
El 17 de febrer de 2011 tots els grups polítics de les Corts s'uniren en el rebuig a aquestes prospeccions i acordaren exigir al Govern central la revocació dels permisos d'investigació.
Tanmateix el BOE va publicar el 2 de gener de 2012 l'autorització del Ministeri d'Indústria a l'empresa "Medoil Plc" la transmissió total dels permisos de prospeccions petrolíferes denominats Albufera, Benifaió i Gandia a la companyia "Capricorn Spain Limited" que és la que ostenta els drets de les altres zones denomindades Alta Mar 1 i Alta Mar 2.
La informació que existeix sobre activitats similars a la proposta i que ja desenvolupa aquesta empresa en altres llocs del Mediterrani, va confirmar en el seu moment l'indubtable impacte que pot produir-se sobre el medi ambient.
Especialment la metodologia de resposta sísmica en 3 dimensions, mitjançant una xarxa de canons, és capaç d'alterar substancialment l'hàbitat de la comunitat de cetacis la presència dels quals és contínua en aigües del Golf de València.

D'altra banda, a més dels moviments d'evitació que produeixen als bancs de peixos aquestes ones, l'ocupació d'embarcacions auxiliars que efectuen avisos previs en les trajectòries del buc investigador, els aparells del qual, amb els mesuradors, s'estenen per un rectangle de 500 metres d'amplària i 6 quilòmetres de longitud, poden afectar en grau summe al tràfic pesquer de la zona.
De fet, en altres llocs on s'han realitzat treballs similars s'han detectat reduccions en les captures que oscil·len entre un 30% i un 70%, en funció de les espècies.
Els treballs que pretén realitzar aquesta empresa quedarien, a més, dins de l'àrea d'influència de la reserva marina del LIC de l'Albufera, que per legislació europea pasa a ser Zona d'Especial Conservació -ZEC-, que gaudeix de la màxima protecció a nivell europeu per contenir una gran riquesa biològica.
L'actuació autoritzada pel Consell de Ministres no solament és incompatible amb la preservació del medi ambient marí, sinó que, a més, resulta del tot incongruent amb els principis, criteris i accions que reclama la lluita contra el canvi climàtic, i la necessària, global i urgent aposta per les energies alternatives i netes.
Portar endavant aquests tipus d'explotacions sols serveix per a perpetuar un model energètic caduc, esgotat i lesiu per a qualsevol tipus de vida i profundament contaminant, que ha de ser substituït per altres sistemes d'obtenció d'energies netes renovables.
Les manifestacions del ministre d'Indústria, justificant el canvi de titularitat de l'empresa explotadora dels permisos i la no revocació de l'autorització d'efectuar prospeccions, no resulten gens tranquil·litzadores, així com l'afirmació de que es podran realitzar prospeccions a més de 3 km de la costa, ja que els impactes sobre els cetacis i els bancs de peixos serien igualment perjudicials i més si tenim en compte, per exemple, que el Parc Natural de les Illes Columbretes se situa a 48 km de la costa valenciana.

l'Ajuntament de l'Alcúdia acorda:
1- Manifestar l'aposta ferma per les energies renovables i mediambientalment netes i sostenibles.
2- Expressar la frontal oposició a l'autorització del Consell de Ministres per a la realització de prospeccions petrolíferes a la zona central del Golf de València, per les variades, indubtables i reconegudes conseqüències que aquest tipus d'activitat pot tenir sobre la biodiversitat d'aquest enclavament, i els efectes econòmics i turístics que porta aparellada.
3- Instar al Consell de la Generalitat Valenciana i a les Corts Valencianes a que continuen oposant-se a qualsevol projecte d'investigació o explotació d'hidrocarburs al litoral valencià, en el sentit de la proposició aprovada per tots els grups el 17 de febrer de 2011.
4- Demanar al Consell de la Generalitat Valenciana i a les Corts Valencianes a que insten al Govern central, a la revocació definitiva de l'autorització concedida per a les prospeccions petrolíferes pels reals decrets 1774/2010 i 1775/2010
5- Comunicar aquest acord al Govern d'Espanya, al Consell de la Generalitat Valenciana i als grups parlamentaris de les Corts Valencianes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada