divendres, 27 d’abril del 2012

EL LLIRI GROC CONVENÇ ELS AGRICULTORS DE l’ALBUFERA




La Fundació Assut, en col·laboració amb la Comunitat de Regants de L’Estell, està duent a terme un projecte de manteniment dels llits aquàtics que pretén recuperar la vegetació i la biodiversitat pròpies d’aquests ambients.
La iniciativa té com a objectiu frenar algunes pràctiques habituals en l’agricultura intensiva que en res beneficien el medi i el paisatge; costums com les de mantindre les zones no cultivades lliures de vegetació, revestir de formigó les séquies o usar runes i altres materials inerts per al manteniment de motes i marges.
Les séquies i canals de reg que discorren per l’arrossar són una garantia de biodiversitat, sobretot quan l’aigua que circula per elles és de qualitat i en les seues vores i talussos de terra creixen plantes com la bova, el canyís o el lliri groc.
Aigua i vegetació afavorixen, entre altres coses, la presència d’aus aquàtiques, un dels valors principals del Parc Natural de l’Albufera.
Des del passat mes de març, es treballa en l’adequació de séquies i la vegetació de voreres. En les tasques participen també voluntaris; entre ells, els mateixos agricultors. Planten, sobretot, lliris grocs, una espècie que quasi va desaparéixer del paisatge de L’Albufera.
La bona adaptabilitat del lliri groc, que pot suportar cicles prolongats sense aigua en el llit, i el fet que la seua col·locació siga barata i senzilla fan que l’agricultor veja amb bons ulls la seua recuperació en l’arrossar.
És una planta que creix ràpidament, referma amb les seues arrels els marges de les séquies, amortix els danys ocasionats pel carranc americà i dóna abric a determinats insectes i aràcnids beneficiosos en el control de plagues com el pugó. I, per si no fóra poc, actua com a filtre verd depurador de l’aigua.
Aquesta iniciativa d’adequació de marges i séquies forma part d’un projecte més ampli de sostenibilitat territorial, finançat per Loteries de l’Estat i National Geographic Channel i vinculat a l’acord de custòdia del territori que la Fundació Assut manté amb la Comunitat de Regants de L’Estell i Rojas, que contempla la millora de la qualitat ambiental i paisatgística d’este entorn.
Les plantes han sigut proporcionades per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient a través del Centre d’Investigació Piscícola d’El Palmar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada