dimarts, 21 de febrer del 2012

L´AJUNTAMENT D´ALMUSSAFES DISSENYA UN AMBICIÓS PROGRAMA PER A IMPULSAR L´AGRICULTURA I L´OCUPACIÓ

La intenció de l'ajuntament és la d'eliminar els horts sense cultivar i en situació d'abandonament que cada vegada proliferen més pel terme municipal.






La creació d'un banc de terres, d'horts d'oci i la formació de nous professionals de l'agricultura són les principals línies d'actuació del programa municipal

El consistori d'Almussafes, a través de les seues regidories d'Agricultura i Ocupació, està elaborant un pla municipal de potenciació del sector agrícola, com una nova eixida professional de molts jóvens que en estos moments es troben en situació de desocupació. A més d'assegurar la seua formació i posterior inserció laboral com a autònoms, la intenció de l'ajuntament és la d'eliminar els horts sense cultivar i en situació d'abandonament que cada vegada proliferen més pel terme municipal. Així mateix, entre les actuacions que comprén el programa agrícola també destaca la posada en funcionament dels “horts d'oci”, per mitjà de convenis amb els propietaris.

L'estudi de la realitat agrícola actual de la població -sense pràcticament noves incorporacions des de fa més d'una dècada -, unit al fet que la taxa de desocupació de la població se situa en aquests moments en el 10 per cent, ha portat al consistori d'Almussafes a dissenyar un ambiciós projecte, sustentat sobre tres premisses principals. La reducció de la taxa de desocupació, al mateix temps que s'afavoreix el relleu generacional en els camps del terme municipal amb la formació de nous jóvens agricultors especialitzats que apliquen plans de millora i modernització de les explotacions, i la creació dels anomenats “horts d'oci” són factors claus per a la revitalització del sector agrari en general i del local, en particular.

La realitat econòmica i social del municipi d'Almussafes no difereix excessivament de la que es viu a la resta del país, per la qual cosa principalment en els últims dos anys són molts els jóvens de la població que pretenen buscar refugi en el sector agrari davant de la falta d'oportunitats laborals existents en altres ocupacions. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Almussafes ha valorat la necessitat d´ajudar a aquest col·lectiu a emprendre el seu desitjat projecte agrícola amb garanties d'èxit. La línia de treball iniciada conjuntament des de les regidories d'Agricultura i Ocupació passa per afavorir la incorporació d'aquests jóvens al sector com a nous productors agraris, facilitant-los el programa de subvencions i ajudes existents, a més d'oferir-los un programa de cursos de formació especialitzats en agricultura ecològica, regs, podes, usos d'insecticides i manipulació, entre moltes altres qüestions.


L'ajuntament ja s'ha posat en contacte amb la Cooperativa Agrícola i amb l'Associació Valenciana de Jóvens Agricultors de la localitat, els socis de la qual s'han brindat a col·laborar en el projecte.

De manera complementària, el pla municipal també inclou la creació d'un banc de terres, integrat per camps en què ja no es desenrotlle cap activitat agrícola i els propietaris de la qual desitgen llegar al consistori municipal, prèvia formalització d'un conveni. “No volem que els camps del nostre terme municipal continuen en situació d'abandó, ja que sí que hi ha veïns interessats a cultivar-los a temps parcial o complet”, explica el regidor d'Agricultura, Arcadio Ramírez.

En la mateixa direcció s'enquadren els “horts d'oci”. La intenció del consistori municipal és la que totes aquelles terres sense cultiu que s'emplacen pròximes al nucli urbà, els propietaris de les quals puguen cedir-les a l'ajuntament a través d'un arrendament, es distribuïsquen en xicotetes parcel·les que s'oferisquen gratuïtament a veïns, especialment persones jubilades, que desitgen dedicar el seu temps lliure a labors de cultiu per a ús propi. “Amb esta iniciativa, a més d'impulsar un envelliment actiu per mitjà de la gestió i manteniment d'estos espais, es recuperen els usos i tècniques de l'agricultura tradicional”, destaca l'alcalde, Albert Girona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada