dimecres, 15 de febrer del 2012

El fotògraf català Samuel Aranda guanya el World Press Photo

El fotògraf de Santa Coloma de Gramanet Samuel Aranda ha guanyat el més important certamen mundial de fotoperiodisme, per aquesta imatge, en què un ferit en les revoltes del Iemen és abraçat per una familiar.



      La imatge, triada entre més de 100.000, mostra a una dona abraçant a un ferit al Iemen


La instantània, publicada al seu dia per The New York Times, ha sigut triada entre més de 100.000 imatges realitzades per un total de 5.247 fotògrafs de 124 països. Samuel Aranda la va prendre el passat 15 d’octubre a Sana, la capital de Iemen, en una mesquita reconvertida en hospital pels opositors al president Alí Abdal·là Saleh. Per a Aidan Sullivan, president del jurat, aquesta dona desconeguda i el seu familiar ferit " es convertixen en una imatge viva de la valentia de la gent corrent que ha ajudat a crear un important capítol en la història d’Orient Pròxim".

Segons ha declarat Aranda "Espere que el premi servisca perquè es torne la mirada a Iemen, La importància d'aquesta història rau en la dona i el que passa a Iemen. Nosaltres documentem. No som artistes".

Iemen porta més d’un any immers en una greu crisi política deslligada per la revolta popular contra el president Saleh. L’home de la foto estava intoxicat pels gasos llançats contra els manifestants i havia sigut ferit en la cama per un franctirador. L’escena retratada va durar a penes un minut, abans de que fóra atés pels metges, mentres fora seguien els tirs.


Per la seua banda Koyo Kouoh, membre del jurat ha declarat: "És una foto que parla per tota la regió", "Representa a Iemen, Egipte, Tunis, Líbia, Síria, tot el que ha ocorregut des de la primavera àrab. Però mostra un costat privat, íntim, de la qual cosa ha passat. I el paper de les dones".

Nascut en 1979, Samuel Aranda es va iniciar en el fotoperiodisme en El País i EL PERIÒDIC, amb el qual ha col·laborat en diverses ocasions. Als 21 anys va viatjar per primera vegada a Orient Pròxim per a cobrir el conflicte palestinoisrealià per a l’agència Efe. Per a AFP va recórrer Espanya, Pakistan, Palestina, Líban, Iraq, El Marroc, el Sàhara Occidental i Xina. Actualment col·labora principalment per a The New York Times i La Revista de L’Avantguarda, i l’any passat va emprendre una cobertura contínua de les revolucions àrabs.

El World Press Photo, Creat en 1955 i dotat amb 10.000 euros i material fotogràfic, pretén amb els estàndards de qualitat més alts en el fotoperiodisme, promoure el lliure intercanvi d’informació".  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada