El Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF) ha destinat més de 2,7 milions d'euros als Pactes Territorials per a l'Ocupació de la Comunitat Valenciana durant l'exercici 2010, a través de convenis de col·laboració subscrits entre la Generalitat i els consorcis que gestionen els diferents pactes.
El secretari autonòmic de Formació i Ocupació, Román Ceballos, ha qualificat els pactes territorials "d’instruments fonamentals perquè els diferents territoris avancen cap a un nou procés de revitalització del nostre teixit productiu més equilibrat i sostenible i que genere ocupació lligada al territori".
Ceballos ha recordat que des del Consell de la Generalitat s'estan protegint els pactes territorials que han anat sorgint en diferents zones de la Comunitat "amb l'objectiu de mobilitzar tots els recursos disponibles en un territori i implicar a tots els agents en una estratègia única de desenvolupament econòmic, sempre basada des del diàleg i el consens".
Des del Servef se subvenciona el 80% dels costos dels projectes portats a terme en els diferents àmbits territorials per a fomentar el desenvolupament econòmic en l'àmbit local i la generació de nous llocs de treball.
11 Pactes Territorials per a l'Ocupació
En l'actualitat existeixen 11 Pactes Territorials per a l'Ocupació a la Comunitat l'objectiu principal dels quals s'orienta a activar el desenvolupament local i la creació d'ocupació en el seu àmbit d'actuació. El primer Pacte Territorial per a l'Ocupació es va crear l'any 2000 amb la signatura d'un conveni amb el Consorci de l'Acord Comarcal per l'Ocupació a L'Horta Sud.
Des d'aqueix primer conveni de col·laboració, s'han anat subscrivint diferents acords que han permès l'inici d'activitat del Pacte per a l'Ocupació a la ciutat de València; Acord Comarcal per a l'Ocupació a la Vega Baixa; Acord Comarcal per a l'Ocupació en la Regió muntanyenca; Pacte Territorial per l'Ocupació a les Riberes del Xúquer; Consorci pel pacte Territorial per l'Ocupació de la Vall del Vinalopó; Grup d'Acció Local Vall d'Aiora-Cofrents; Consorci Pacte Local per l'Ocupació d'Elx; i Consorci per al Pacte Territorial per a la Creació d'Empre Pactem Nord de l'Horta Nord.
Els últims convenis, signats l'any 2010 van ser amb l'Agència Local de Desenvolupament Econòmic i Social de la ciutat d'Alacant, Consorci del Pacte Territorial de l'Ocupació de Castelló de la Plana i Consorci del Pacte Territorial per l'Ocupació de la Plana Baixa.
En concret, d'aquests onze acord territorials, quatre corresponen a la província d'Alacant, que van rebre 1,1 milió d'euros, cinc a la de València amb 1,2 milions d'euros, i dos a la província de Castelló, que es van signar durant l'any 2010, i van rebre 319.469 euros.
Incorporació a la Xarxa de l'Emprenedor i l'Economia Social
Els Pactes Territorials per a l'Ocupació, segons ha destacat el secretari autonòmic, "han de ser un instrument de dinamització econòmica dels diferents territoris que contribueixen a generar-ne riquesa i ocupació ".
Per aquest motiu, ha anunciat la incorporació dels diferents pactes a la Xarxa Valenciana de l'Emprenedor i l'Economia Social (Xarxa Emprens), una iniciativa d'acció descentralitzada, impulsada per la Generalitat, a través de la Fundació de la Comunitat Valenciana Foment del Cooperativisme (FOCOOP), la Federació d'Empreses Valencianes d'Economia Social (FEVES), i la Federació d'Empreses Cooperatives de Treball Associat (FEVECTA), amb l'objectiu de crear ocupació estable i de qualitat.
"Amb això, -ha manifestat-, es pretén apostar per una diversificació del teixit productiu valencià a les diferents comarques que conformen la Comunitat Valenciana, on les cooperatives i societats laborals han de ser un element decisiu per a la regeneració de teixit productiu entorn de les noves ocupacions que han de sorgir en els pròxims anys".
La Xarxa Valenciana de l'Emprenedor i l'Economia Social compta ja amb una extensa estructura territorial, integrada pels Pactes Territorials per l'Ocupació de La Ribera i la Vall del Vinalopó, l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament d'Alacant, l'Oficina de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Ontinyent i la Mancomunitat Intermunicipal de l'Alt Palància.
A aquestes entitats, se sumaran els acords territorials per l'ocupació de l'Horta Sud i l'Horta Nord, així com el de la Vega Baixa, i es pretén ampliar a la resta de pactes territorials.
Amb tots aquests acords, com també amb la incorporació el passat mes de maig a la Xarxa Emprens dels agents econòmics i socials, segons Román Ceballos, "es pretén contribuir a superar les tradicionals barreres d'accés dels emprenedors, cooperatives i empreses d'economia social a les polítiques de les diferents administracions, a través de la creació d'una estructura d'àmbit local, que es desenvolupa mitjançant una xarxa d'agents locals externs i experts d'economia social i de suport a emprenedors".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada