divendres, 9 de setembre del 2011

La paella valenciana: plat mediterrani saludable

Enguany se celebra la 51 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana a la ciutat de Sueca que l'alberga des de 1961 .
L'organització del concurs perquè tots els participants  estiguen en igualtat de condicions aporta els següents ingredients per a elaborar  la paella  : Arròs de Sueca  , oli d'oliva , vaquetes ( caragols ) , garrofó , tavella i ferradura , tomaca , alls , safrà , pimentó , pollet , conill , sal i aigua de Sueca  .
Anomenem paella ( del valencià paella del llatí patella – Anàleg al castellà padilla – Espècie de paella ampla ) a una recepta de cuina a base d'arròs cuit , originària de València concretament de la marjal de l’Albufera .

L'origen de la paella es remunta al del seu ingredient principal : l'arròs .

L'arròs entra a Europa procedent d'Àsia aproximadament en el 330 AC. i d'allí s’instal·la en les zones costaneres orientals espanyoles . Al llarg dels segles tenim constància d'estos cultius d'arròs .

Els arrossars  es localitzen a un costat i a l'altre del riu Xúquer, i en les zones limítrofes de l'Albufera, els sòls  de naturalesa calcària (30-50 % de carbonats), argilosos, pobres en matèria orgànica i de reacció alcalina (pH 8-8.3) són terres fortes, poc permeables, d'òptimes condicions físiques per al cultiu de l'arròs. Juntament amb un clima favorable  quant a temperatura, il·luminació i humitat relativa , coincideixen prou amb què s'han determinat com 'òptimes' per al cultiu de l'arròs en els estudis agronòmics realitzats.

La paella Valenciana és bàsicament arròs . Són preferibles els arrossos Denominació de València, de les varietats Sénia o Bomba, (gra mitjà o curt) absorbeixen més caldo i resulten mes gustosos , són resistent a rebentar ( o obrir-se ) durant el cuinat .
No és desitjable que l'arròs s'ablanisca, perquè aleshores queda el que s’anomena “ empastrat “  , però si que s'apegue  un poc en el fons de la paella,  és el que anomenem tradicionalment “ socarra't “.

S'acompanya en la seua elaboració  de verdures i hortalisses , la tomaca ( sofregida ) ,  les verdures autòctones com la bajoqueta , garrofó i  pimentó , variant segons la temporada amb faves , floricol , carxofes …

La paella valència sol portar carn de pollastre , ànec o conill i costelles de porc. En alguns llocs s'afigen mandonguilles i caragols , sols o combinats amb peixos o mariscos , com les paelles  mixtes amb pollastre i marisc .Algunes es preparen exclusivament amb peix com les d'abadejo amb floricol i ceba .


Per a afegir sabor al plat s'utilitzen espècies , safrà ,  pebre roig en alguns llocs s'addiciona romer , julivert i clau ( totes elles una bona font d'antioxidants ) .


L'aportació calòrica d'un plat de paella es en funció dels ingredients , de la quantitat d'arròs , 100 g d'arròs cru ens aporten aproximadament 316 Kcal , una ració de paella sol contindre  entre 80 i 100 g d'arròs per persona , les proteïnes  procedeixen de la carn i o peix  i  les verdures , hortalisses i llegum que li addicionem . Cal afegir l'oli que li aporta una bona quantitat de calories al plat .Si desitja que la paella no es passe de calories controle la quantitat d'oli utilitzat  per a realitzar el sofregits de tots els ingredients i intente que dominen les verdures i el peix .

La paella és un plat complet en si mateix amb tots els nutrients que el nostre organisme necessita  aportant aproximadament 754 Kcal per ració .  En la nostra zona és un plat típic de diumenge , especialment durant l'estiu .

La paella València té tant en la composició , ingredients , espècies ,  en compartir el plat i la taula , els components bàsics tradicionals de la dieta mediterrània .
Acompanyada d'una bona ensalada i amb una peça de fruita de postres . Boníssima!  .

Isabel Armengot Montagud
Metgessa . Màster en dietètica i nutrició humana .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada