dimarts, 5 de març del 2013

EL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ PÚBLICA PEL PLA GLOBAL FRONT A INUNDACIONS EN LA RIBERA DEL XÚQUER INCLOU L'ACONDICIONAMENT DEL RIU XÚQUER ENTRE CARCAIXENT I L'AP7 I LA MILLORA DEL DRENATGE DE LA MARJAL SUD DEL XÚQUER


El Procés de participació pública per a l'analisi dels usos de les árees afectades pels projectes del pla globlal front a les inundacions a la ribera del Xúquer ha estat promogut per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i va tindre lloc en les dependències de  la Confederació durant els mesos de novembre, desembre de 2012 i gener de 2013.
L'objectiu d’estes taules de participació era l'aportació de propostes per tal de consensuar l'ús més adequat per als terrenys afectats pels projectes.
L'Ajuntament de Cullera no va proposar cap ús, però si va fer alegacions oposant-se al contingut del projecte anomenat “Millora del Drenatge de la Marjal Sud del Riu Xúquer T.M. de Alzira, Cullera i altres"
Segons l'Ajuntament de Cullera el projecte no dóna satisfacció als requeriments hidràulics, ecològics i paisagístics al Terme Municipal. Per tant, demana una altra solució als cabdals d'avinguda que afecten al municipi.
Sobre les actuacions front a inundacions en la Ribera del Xúquer, a l'Ajuntament de Cullera li semblen raonables i justificades les obres estructurals previstes com són les preses de laminació de Sellent, Montesa i Marquesat i el Projecte d'Acondicionament del Riu Xúquer entre Carcaixent i l'autovia AP-7.
Per altra banda, a l´Ajuntament de Cullera no li sembla una solució el Projecte de Millora del Drenatge de la Marjal Sud perquè s'assigna una extensa àrea de sacrifici que serveix de laminació del cabdal d'avinguda. Aquesta característica, unida a l'escasa pendent de la superfície i a la reduida alçada de la mota que la circumscriu (1 m) comportarà, al seu entendre, que l'energia hidràulica de l'aigua retinguda resultarà insuficient per a dur a terme un drenatge eficient.

Segons l´Ajuntament de Cullera, s'actua sobre l'embocadura de l'Estany, eixamplant-la dels 45 m actuals fins a 65 m. Per al consistori, aquesta solució tindrà una eficàcia hidràulica dubtosa en l'escenari de temporals de gota freda, que coincideixen amb temporals de mar alta. Depenent de la diferència d'energia entre les aigües continentals i les aigües marines, el fluxe anirà en un sentit o en un altre. En cas de gota freda, el sentit dominant serà el de la intrusió de les aigües marines terra endins; amb la conseqüent salinització de les terres de conreu i aigües subterrànies, facilitada per l'extensa xarxa de reg existent.
Segons L´ajuntament de Cullera, el projecte no contempla l'escenari de superposició de les puntes dels hidrogrames corresponents al cabdal d'avinguda del riu Xúquer amb el cabdal d'avinguda del riu Vaca al seu encontre en l'entorn de l'Estany.
Finalment l´Ajuntament de Cullera demana que el Pla Global front a Inundacions a la Ribera del Xúquer, pel que fa al Projecte del Corredor Verd de la Marjal Sud, faça extensiva la canalització prevista fins a la desembocadura del mar. Aquesta actuació discorreria pel límit del Terme de Cullera-Tavernes. A tal efecte, l'Ajuntament de Cullera, en l'ordenació del seu territori, ha previst cedir una franja de 50 m d'amplada en els polígons que fiten amb la costa per a què es puga dur a terme aquesta solució. Esta franja s'extendria al llarg de la nova actuació, que es complementaria amb una altra franja de 50 m. cedida per l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada