dijous, 14 de febrer del 2013

EL PROJECTE RIU ELABORA UN MAPA D’ACTIUS PER A LA SALUT EN EL BARRI DE L´ALQUERIETA


Set persones Agents de Salut del barri de l'Alquerieta que van participar de la 1a edició del Projecte RIU a Alzira, juntament amb un grup de professionals de diferents sectors (salut pública, assistència sanitària, educació, serveis socials i economia local, entre altres), conduïts pel personal tècnic del projecte, estan elaborant un mapa d’actius per a la salut que servirà per a millorar el barri i la Ciutat.
El Projecte RIU: “Un riu de cultures, un riu de salut” és un projecte de promoció de salut i accés a serveis sanitaris i programes preventius en poblacions en situació de vulnerabilitat social. Es du a terme en el barri de l'Alquerieta, des d’octubre de 2011, fruit d’un conveni firmat entre l’Ajuntament d’Alzira, el Centre de Salut Pública d'Alzira i el Centre Superior d’Investigació en Salut Pública de València. Col·labora estretament el departament de Serveis Socials i el departament de salut de la Ribera. Es desenvolupa en els locals del Centre de Participació Ciutadana del barri.
Els actius per a la salut són recursos que les persones i entorns tenen i que potencien les capacitats, habilitats i/o talents de les persones i poblacions per a mantindre la seua salut i benestar. Els actius poden ser persones, grups o associacions, serveis o institucions, espais físics i infraestructures, el sistema de creences, valors o tradicions i recursos relacionats amb l’economia local. Es troben no sols en el barri sinó també en el municipi i comarca i tenen influència en el barri.
L’objectiu que es perseguix amb este treball, és connectar i dinamitzar els actius identificats per a donar resposta a les necessitats del barri dissenyant accions amb la participació conjunta de la població i professionals.
Per a elaborar este mapa, s’han mantingut diverses sessions de treball amb les persones agents de salut. A continuació, s’han realitzat entrevistes a persones del barri i professionals del municipi per a identificar més actius. En este moment, s’està treballant ja en la construcció del mapa amb les tecnologies de la comunicació.
El grup de professionals identificarà, al seu torn, actius per a la salut en un sessió de treball grupal. Finalment, es mantindran reunions entre ambdós grups per a connectar els actius i acordar propostes d’acció.
Esta experiència es va realitzar en 2010 en el barri d’El Raval d’Algemesí i ha permés que es pose en marxa el Projecte Barri-Escola dirigit a treballar amb jóvens de 6t de Primària i 1r de l’ESO per a continuar els estudis. Actualment, també s’està realitzant en el RIU-Sueca un mapa d’actius per a dissenyar accions en promoció d’igualtat i prevenció de violència de gènere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada