dimarts, 2 d’octubre del 2012

50 ANYS DEL DICCIONARI ALCOVER - MOLL



El proper 5 d’octubre  a l’Aula Magna de la Universitat de València, la Nau, se celebra la Jornada Commemorativa dels 50 anys del Diccionari català-valencià-balear  d’Alcover Moll.
La inauguració que será a les 9’15h del matí correrà a càrrec d’Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València, i Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Al llarg del matí aniran succeint-se les diferents ponències d’especialistes i investigadors com Santi Cortés de la UV, Gabriel Janer Manila de la UIB o Maria Pilar Perea , també de la UIB, per a finalitzar amb la intervenció del dialectòleg Joan Veny de la UB i membre de l’IEC. També hi haurà una taula redona moderada per Emili Casanova de la UV i membre de l’AVL, on participaran  Josep Lacreu, Lluís Gimeno i Santí Vicent.
El Diccionari català-valencià-balear (DCVB), també anomenat Diccionari Alcover-Moll en honor als seus creadors, Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, és un diccionari descriptiu i etimològic amb la pretenció de donar cabuda a tot el cabal lèxic del domini lingüístic català i que ha sigut i ho és, una font imprescindible  per als lingüistes i al mateix temps una obra  entretinguda i interessantíssima per als no especialistes. El diccionari es va realitzar amb la col·laboració de moltíssimes persones que aportaren fitxes lexicogràfiques,  i si bé la direcció i les tasques principals correspongueren a mossèn Antoni Maria Alcover i al seu col·laborador principal, Francesc de Borja Moll, gràcies al qual el Diccionari va ser culminat a l'any 1962, també col·laboraren , de manera notable, Manuel Sanchis Guarner i Aina Moll i Marquès.
Segons el llarg subtítol que duu aquest Diccionari, és un "inventari lexicològic i etimològic de la llengua catalana", una obra comprensiva de la llengua que es parla, segons el mateix títol, "al Principat de Catalunya, al Regne de València, a les illes Balears, al departament francès dels Pirineus Orientals, a les Valls d'Andorra, al marge oriental d'Aragó i a la ciutat d'Alguer de Sardenya".
El diccionari és format per deu volums, un total de 9.850 pàgines que inclouen més de 160.000 articles. En aquests moments es pot consultar en línia en una versió amb 20.000 columnes de text, 70 megues d'informació textual i 1.500 il·lustracions en blanc i negre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada