dissabte, 14 de juliol del 2012

EL PROFESSORAT INTERÍ VALENCIÀ EN LLUITA


El professorat interí  està des del 2 de juliol mobilitzant-se, fa dies que està acampat davant la seu de la Direcció Territorial d'Educació de València sense que la consellera Catalá ni cap membre del govern hagen obert cap procés de diàleg per donar un resposta a les reivindicacions del col·lectiu.
El col·lectiu exigix  al president Fabra que done una resposta al conflicte generat per l'aplicació del decret Vela que ha suposat l'acomiadament de 8.000 professors interins i del decret Wert, que deixarà sense treball més de 3.000 persones el curs vinent i reclama el pagament dels mesos de juliol i agost i treballar el curs vinent.

Informació de la Ribera , s'ha traslladat a les portes del Prop perquè ens conten com han estat tots aquests dies de reivindicació i després d'estar acampats i dormint al ras, i com veuen el futur , un col·lectiu que no oblidem és qui s'encarrega de formar els nostres fills i els nostres jóvens.

Hem parlat amb Raquel , una professora interina de Torrent que ha treballat a Xiva i a Alacant i amb Ana de Requena que ha treballat a Elx.


Des de quant esteu ací?
 A València   des del 2 de juliol , malgrat que la coordinadora es constituí els 16 de juny a Gandia, però ha sigut a partir del mes de juliol quan de forma massiva ens hem traslladat a la Direcció Territorial d'Educació, a les portes del Prop per a demanar que ens donen el cessament i els certificats d'empresa que l'administració ens ha de lliurar com a qualsevol altre treballador, és el seu deure i el nostre dret. La major part teníem el  nomenament fet fins al 30 d'agost, però amb els decrets Vela i Wert  ens han enviat al carrer  sense cap explicació, i sense cap notificació expressa. Hem hagut de ser nosaltres mateix qui hem hagut d'aconseguir el cessament per internet. El dia  2 vinguérem com a treballador als Serveis Territorials per a demanar els papers, el certificat d'empresa i d'acomiadament  i explicacions. La resposta va ser que ens enviaren a l'Inem per a sol·licitar la prestació. 

No heu rebut cap certificació, cap document com marca la legislació en els casos d'acomiadament de treballladors?

Hem  hagut de traure el cessament per via telemàtica i per internet,  amb molts problemes perquè els programes no funcionen bé,  a més la gent que ha estat de substitucions havien de demanar individualment el certificat d'empresa, quan és la mateixa administració qui té el deure de lliurar tots els documents necessaris al treballador acomiadat. Per això vinguérem ací, però tancaren la porta i la policia  no ens deixava entrar, ens enviaren a Hisenda. Després anàrem a  Conselleria, i després ja  de manera  més coordinada aquesta setmana decidírem dur a terme aquesta  acampada dilluns 9 fins al divendres 13 , coincidint amb el procés de recol·locació i distribució de places de secundària.

Quines accions heu dut a terme per a reclamar els vostres drets?

Dilluns passat anàrem  a Conselleria, un grup entrà a la cafeteria amb les samarretes per a cridar l'atenció, alguns es quedaren dins, altres isqueren al pàrquing  i tancàrem la porta d'entrada i ens quedaren fora fins a les 5.

Vau poder entrevistar-vos amb algú de conselleria?

Els que estaven dins demanaren parlar amb la consellera Català ( amb qui  teníem concertada una entrevista) , però ens van dir que no estava. Sobre la una  ens atengué el Subdirector de Personal Jesus Carbonell, i ens digué  que no ens preocupàrem que anàvem  a treballar (sobretot a primària) amb normalitat a setembre. Li vam preguntar que si era així  per què no s'havien negat a aplicar els decrets i ens va dir que això estava en marxa i que no es podia tirar arrere. També li preguntàrem com anàvem a treballar si estaven retallant places en personal definitiu, si a més s'augmentava la ràtio a les classes, les hores lectives i també desapareixen programes de compensatòria entre d'altres coses, si només a Alacant s'han suprimit  430 places de primària de personal definitiu. Això són més o menys 236 unitats menys, multiplique-ho  per més de 400 persones desplaçades i sabrem el nombre d'interins que es quedaren fora.
Volíem una explicació i saber el perquè d'eixes maneres de comunicar el cessament que nosaltres creem que és il·legal.
Gràcies a la junta de personal hem aconseguit l'entrevista i aquest senyor diu que no sap, que intentaran ajustar les plantilles, que hi ha errors, que no hi haurà tanta retallada però que no poden donar dades , que no volen participar de la rumorologia. La veritat és que probablement entre el 40% i 60 % dels interins es quedarà fora. També Rafa Carbonell , Secretari Autonòmic d'Educació va donar les mateixes excuses,  ja està en marxa…no es pot ..


Quines dades teniu per a creure que ja no treballareu l'any que ve?

És tot un desgavell,  a l'adjudicació de places de previsió de desplaçats, els qui acudiren, no saben on han d'anar, quan, no apareixen en cap centre , el desgavell és tan gran que han hagut de desconvocar l'adjudicació a les 24 hores. 

En primària entre jubilacions i supressions s'estima un nombre  de 1500 vacants. Digueren que treballarien 500 persones més, això no és veritat , més de 3000 persones no treballarem.


Com us sentiu, en quina situació us trobeu ara?

Hem de tramitar l'atur, veure si ens pagaran o donaran les vacances  a què tenim dret. Participem en unes adjudicacions telemàtiques  per a uns llocs de treball que no saben si existixen o no. L'única cosa que sabem és que a Alacant es van cridar  per a donar-nos xifres per especialitat. El que volem saber és un mapa escolar, quants centres, quantes unitats… Només a Alacant el 50%, 60%, 70%  del professorat és interí. Què passarà amb ells?


Com veieu vosaltres la implicació de la societat civil, dels pares i mares, dels ciutadans que a la fi seran els que sofriran els resultats d'una mala política educativa?

Depén  de pobles, de centres, la gent no sap o no pensa com els pot afectar. Serà a setembre quan vegen que els seus fills estaran en classes de 30 xiquets, a l'ESO de 36 o en Batxillerat de  42 , en aules sense les  dimensions adequades, que no complixen la normativa , sense desdoblaments  i sense una atenció adequada. La qualitat de l'educació es ressentirà i molt.
Sabem que en alguns municipis els Consells Municipals Escolars s'han reunit i han analitzat i parlat, en alguns pobles hi ha centres que s'han desmantellat totalment. Ara bé, per què els municipis no presenten mocions a la Generalitat per a salvar els centres escolars dels seus pobles? Això està clar que és per l'afinitat política d'un color o altre. Alguns pot ser ho faran, d'altres no.



Les reivindicacions s'acaben en el mes de juliol? O teniu previstes més accions?

No , açò no s'acaba ací, açò continua, si no aconseguim parar aquest desmantellament de l'educació pública,  açò  explotarà.

Jo per exemple estic treballant des del 86 , i possiblement puga ser una de les afortunades a seguir fent-ho perquè estic en un lloc avançat de la borsa, però com? De quina manera? Quant de temps?  Sempre he tingut vacant, ara ja no ho sé, com jo molta gent!

 El problema és que les famílies no són conscients del que significarà tot açò.  Hi ha gent que passa i diu.”¿oye para las becas? És a dir, hi ha gent que encara està perduda , no sap què passa.

Este matí, la policia que passa per ací de tant en tant, ens deien que  estem tots units. Però el problema ve quan la societat veu al funcionariat com un problema. Nosaltres fem un servei públic, tots els que estem ací hem passat per un procés de selecció i oposició, no som interins de l'administració general, assessors o càrrec de confiança  posats a dit. La gent no té consciència d'això, pensa que tots som enxufats. A més tenim un sous baixos per a la nostra categoria professional  perquè hi ha hagut acords que ens han retallat drets. S'intenta intoxicar l'opinió pública amb mentides com dient que el professorat té un 7% d'absentisme, és mentida , deu estar al voltant del 4% i a l'hivern, mentre que a la privada és més alt. Hi ha hagut una campanya de desprestigi molt gran que ha fet que la gent s'ho crega.

Per una latra banda encara no sabem les dades de l'atur perquè no ens han enviat els cessament. I les xifres d'atur es disfressaran perquè a setembre que hi haurà un augment per l'acabament de la campanya d'estiu d'hostaleria es difuminarà dins de les dades generals , i hi haurà 7.000 aturats més només de professorat interi segons les estimacions.


Aquesta és la realitat d'una sèrie de mesures que van clarament en detriment dels serveis públics , uns serveis públics que han sigut , són i potser ja mai més seran de qualitat. Les decisions de les administracions poden respondre a múltiples factors, però les decisions que prenen ens afecten tots. Tal vegada tornarem a estavellar-nos una altra vegada i només ens adonarem quan, com deia Raquel, es torne a acomplir aquesta dita:  És fotut que hàgem de perdre les coses per a valorar-les!


Per a Informació de la Ribera
Joan F. Bolufer i Jaume Gironés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada