dimecres, 26 d’octubre del 2011

El Manhattan de Cullera, un dels grans projectes impugnats juntament a d'altres grans plans urbanitzadors de la Comunitat Valenciana.

El Manhattan de Cullera juntament amb el PAI Marina d’Or, el Nou Mil·lenni de Catarroja, Gran Manises o el PAI Muntanyeta de la Vall d’Uixò són els gran projectes de “l’era del taullel” que es troben impugnants.

La Generalitat ha de tutelar el compliment dels plans urbanístics

Projecte del Manhattan de Cullera a la zona de la Bega
El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha assegurat hui 20 d’octubre, sobre els grans projectes urbanístics, que l'actitud de la Generalitat és la del respecte a l'autonomia dels ajuntaments i tutela i comprovació que la legalitat es complisca totalment per part dels consistoris i urbanitzadors.

Fabra ha respost així en el ple de Les Corts Valencianes a la pregunta d'Esquerra Unida sobre el futur dels grans projectes urbanístics heretats de l'anterior Executiu autonòmic.

En el torn de repreguntes, el diputat d'EU Lluís Torró ha destacat que l'aposta per la construcció ha sigut el "principal element de la corrupció", amb exemples com el Pla General d'Ordenació Urbana d'Alacant, la tramitació del qual està "infestada d'actuacions irregulars", per la qual cosa ha preguntat quan es paralitzarà.

"Never" (mai, en anglés), s'ha sentit dir des del seu escó en la bancada popular a l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo, fet que ha generat rumors en la bancada de l'oposició i aplaudiments en la del PP, que han portat al president de Les Corts, Juan Cotino, a demanar que continuara el ple "com estava previst".

La diputada d'EU Marina Albiol, que ha efectuat la següent pregunta, també sobre urbanisme, hi ha assenyalat que no sabia si preguntar-li a Castedo, "que acaba de dir que ella és la que mana a la Conselleria, o a la consellera d'Infraestructures”.

El president ha recordat que la iniciativa urbanística partix dels ajuntaments, cosa que ha propiciat acords en ple i "moltes hores de treball i desvetllament" per part de molts consistoris de la Comnunitat, i que la tasca de la Generalitat és la comprovació de la legalitat urbanística vigent.

Fabra ha destacat que el sòl urbanitzat ocupat per infraestructures a la Comunitat és el 4'7 %, menys que Catalunya o el País Basc, i "molt lluny" de països com Holanda, que té l'11 %, o Bèlgica, amb el 21 %.

A més, ha explicat que per cada hectàrea transformada per la urbanització s'han protegit 30, i que el 40 % del territori de la Comunitat està sota la  protecció de la legislació ambiental,  i aquesta  legislatura s'arribarà al 55 % de sòl protegit.

El president, que ha admés que tots els ajuntaments han volgut aprofitar la "bambolla" immobiliària, ha demanat un esforç comú per a dissenyar la Comunitat Valenciana del futur, i ha recordat que la Generalitat simplificarà la normativa urbanística.

La portaveu d'EU, Marga Sanz, ha dit que la Comunitat està pagant l'aposta de dèsset anys de construcció com a factor de creixement, per no parlar de la "corrupció" que s'investiga als jutjats, i ha demanat que es paren els grans projectes que perpetuen un model "esgotat" i "danyós".

Ha citat el PAI del conegut "Manhattan" de Cullera, una "bogeria kamikaze" que preveu la creació de 18.000 vivendes impulsada per l'Ajuntament del PP i per l'Institut Valencià de la Vivenda, a pesar que totes les vivendes seran de renda lliure. L'única explicació d’aquesta bogeria és "donar plaer a les constructores" a costa de la ruïna del territori.

Per la seua banda, la consellera d'Infraestructures, Isabel Bonig, ha afirmat que el Consell pretén fer viables els grans projectes urbanístics, i per això modificarà la legislació urbanística per a fer-los "més flexibles i adaptar-los a les circumstàncies".

Ha destacat que els projectes del "Manhattan", el PAI Marina d'Or, el Nou Mileni de Catarroja, Gran Manises o el PAI Muntanyeta de Vall d'Uixò tenen en comú que han sigut impugnats pel grup socialista de Les Corts, la Delegació del Govern o l'Administració de l'Estat.

Al seu parer, el model urbanístic de Benidorm és "exemple de model urbanístic eficaç i eficient", i s'ha preguntat "com es pot atacar" el "Manhattan" de Cullera, que inclou 1.177 vivendes protegides de les 4.500 projectades.  (font EFE )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada