divendres, 12 d’agost del 2011

INTOXICACIONS ALIMENTÀRIES

De les 15.000 intoxicacions alimentàries que es produeixen a l’any a Espanya, la majoria de casos es concentren als mesos d’estiu. 



Isabel Armengol Montagut
Metgessa. Màster en dietètica i nutrició humana

Les altes temperatures ,que afavoreixen el creixement dels gèrmens, el canvi d’hàbits al variar el lloc de residència durant les vacances i la disminució de les precaucions a l’hora de cuinar , són les causes mes freqüents d’aquestes intoxicacions .
La principal alteració que produeixen és la gastroenteritis. Es tracta d’una inflamació de la mucosa de l’estómac i intestins, els símptomes dels quals més comuns són la diarrea, nàusees, vòmits, pèrdua de l’apetit i molèsties abdominals.
Les gastroenteritis provoquen una pèrdua de líquids i electròlits que en els adults sans no té cap repercussió, però que pot arribar a ser preocupant en xiquets , ancians i malalts .
Aquesta és la raó per la qual s’aconsella prendre precaucions tant en l’elaboració dels aliments com en la seua ingesta. Aquestes mesures són fonamentals si es volen preservar unes condicions de vida saludables.
Els principals agents causants d’aquestes patologies són fonamentalment bacteris com la Salmonel·la, Estafilococs, Clostridi Perfringes, Clostridi Botulínic, Escherichia coli, el virus Norwalk o diferents espècies de vibrions.
Cada agent patogen contamina preferentment un tipus d’aliment , desencadena una infecció tòxica alimentària amb símptomes propis i requereix tractament específic.

L’Agència Espanyola de seguretat alimentària ha editat en la seua web www.aesan.mspsi.es un decàleg per a evitar aquestes patologies tan freqüents en aquesta època de l’any .
1. Consumir aliments que hagen estat tractats o manipulats higiènicament.
No s’ha de consumir llet sense tractament tèrmic (llet crua). Les carns, peixos i productes de rebosteria han d’estar refrigerats o congelats. En els establiments de restauració és obligatori l’ocupació d’ovoproductes en l’elaboració de maioneses, salses, cremes, etc.
Si prepara aquests aliments a casa, haurà de consumir-los immediatament, no aprofitar les sobres i mantenir la conservació en fred. Si renta els ous abans d’utilitzar-los, perquè aquests tenen restes de brutícia, ha de fer-lo immediatament abans del seu ús.
2. Cuinar correctament els aliments.
Els aliments poden estar contaminats per microorganismes. Si els aliments es cuinen bé, aquests microorganismes poden ser destruïts per la calor. La temperatura a la qual ha de sotmetre’s l’aliment ha de ser suficient perquè arribe a un mínim de 70º C en el centre del producte.
3. Consumir els aliments immediatament després de ser cuinats.
És la millor manera d’evitar la proliferació dels gèrmens. No deixar mai els aliments cuinats a temperatura ambient.
4. Un aliment cuinat, és un aliment higienitzat.
Els aliments que no puguen ser consumits immediatament o les sobres que es vulguen guardar, han de mantenir-se sota l’acció de la calor, per sobre de 60º C, o del fred, a 7º C com a màxim.
Si consumeix  peix cru o poc cuinat (preparacions culinàries com els aladrocs en vinagre) a casa, faça-ho després d’haver-lo mantingut congelat durant diversos dies.
5. Calfar suficientment els aliments cuinats.
Per a conservar-los després de la seua preparació, pot mantenir calents fins al seu consum aquells aliments que ho permeten (sopes, purés, guisats...). Altre tipus d’aliments que no puguen ser sotmesos a calor (amanides, gaspatxos, etc.), han de ser refrigerats immediatament.
No sempre és possible aprofitar sobres d’un menjar anterior, però si decideix fer-ho, calfe aquestes sobres a la temperatura màxima abans de consumir-lo.
6. Evitar el contacte entre els aliments crus i els cuinats.
Un aliment cuinat pot tornar a contaminar-se per contacte amb els aliments crus o amb objectes que anteriorment hagen contingut  i compartit  un aliment cru (ganivets, taules, superfícies, draps, etc.). El drap de cuina o la baieta pot ser un excel·lent vehicle de contaminació. És preferible usar paper de cuina.
7. Assegurar una correcta higiene de la persona que manipularà els aliments i una neteja adequada en totes les superfícies de la cuina.
La persona que manipule aliments, ha d’observar unes estrictes pràctiques higièniques. És imprescindible que tinga les mans sempre netes, que se les rente cada vegada que faça falta i sempre que faça ús del servei.
És molt important fer la neteja de la cuina diàriament, com a mínim. Tenir especial cura a emmagatzemar les escombraries en recipients llisos, rentables i tancats i que aquests no es troben prop dels aliments.
8. Mantenir els aliments fora de l’abast d’insectes, rosegadors i animals de companyia.
No cal oblidar que els animals poden ser portadors de gèrmens patògens i paràsits que originen malalties de transmissió alimentària.
9. Utilitzar exclusivament aigua potable.
L’aigua potable no és només imprescindible per a beure, sinó també per a preparar els aliments. Ha de tenir exclusivament aquests dos orígens: aigües envasades o aigües de la xarxa pública de distribució en la població. No s’ha de beure ni usar aigua procedent de pous que no estiga potabilitzada.
10. No consumir aliments peribles que estiguen exposat a temperatura ambient.
Els últims casos d'infeccions tòxiques  alimentaries com el de la I.Coli , són una invitació a no baixar la guàrdia al llarg de tot el procés tant a la indústria alimentaria en la seua producció i comercialització d’aliments , com a nivell individual amb una bona conscienciació que ha de començar ja des de la compra de l’aliment sense trencar la cadena que  va des del  fregir o la congelació, a la seua manipulació en la cuina ,l’ emmagatzematge en el frigorífic , al cuinat i al posterior consum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada