diumenge, 18 d’agost del 2013

LA 24a MOSTRA INTERNACIONAL DE MIM DE SUECA CALFA MOTORS


Davall el leit motiv “Treballs en grup/la sinergia del col·lectiu”.

El reconegut actor, autor i director valencià Jorge Picó serà l’encarregat d’inaugurar el MIM 2013 amb la seua classe magistral Pensar amb el cos

Del 18 al 22 de setembre.

Fidel a la seua identitat, el teatre gestual articularà la 24a Mostra Internacional de Mim a Sueca, programada del 18 al 22 de setembre, amb una combinació d’espectacles de sala i de carrer que es desenvoluparan davall el lema “Treballs en grup/col·lectius de treball”. Un leit motiv singular per a esta edició que, com explica Abel Guarinos, director del MIM, comprendrà majoritàriament “espectacles de companyies marcades artísticament pel treball en col·lectiu dels seus components, deixant patent la importància de les sinergies humanes i de treballar en grup en pro d’un objectiu comú”.

 Una aposta que reflectixen muntatges com André i Dorine de Kulunka Teatre (País Basc); Show Park de Spasmo Teatre (Castilla-León); Maletes (La maleta de Irati) de la companyia Jagat Mata (Madrid); El show de Mimirichi de Mimirichi Teatre de Kíev (Ucraïna); De pas de La Industrial Teatrera (Barcelona); Su-seso taladro de Murmuyo i Metrayeta (Xile) o les estrenes d’Ingravity de Dinamics i War del Circ Gran Fele (ambdós de la Comunitat Valenciana). Alguns d’estos espectacles ja han sigut vistos i aplaudits en diversos continents (com els d´André i Dorine, Su-seso trepant o El show de Mimirichi) i es presenten en primícia a la Comunitat Valenciana. Altres representen el suport del festival als creadors valencians (el director de l’espectacle Maletes és Rafael Ibáñez, un valencià, de Mislata, que ha sigut fitxat per la companyia madrilenya Jagat Mata; als jóvens com Dinamics i als ja consolidats com Rafa Pla, del Gran Fele).

Addicional a este eix central sobre el qual versarà gran part de l’exhibició escènica del festival, també es podrà veure un altre al voltant del qual s’agruparan espectacles de teatre gestual amb arrels en la tradició dancística popular i en el folklore. Un apartat que acollirà la representació de la dansa o festa cortesana del XVIII Bolero de l’Alcúdia, interpretada per la cantautora Maria del Mar Bonet i el Grup de Dansa de l’Alcúdia, amb lletra del poeta valencià Vicent Andrés Estellés i que servirà per a homenatjar-li amb motiu de la declaració de Vicent Andrés Estellés com Escriptor de l’Any per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Dins d’este apartat en què es fusionen danses tradicionals i el teatre gestual, el MIM presentarà també l’obra FESTAR-Multi Traditional Rave Party, de la jove companyia valenciana Lluvia Horitzontal, basada en les “danses teatrals” de Bolívia, Xile, Itàlia, Espanya, etc.

Classe magistral de Jorge Picó

 L’aposta del MIM per destacar la importància de la pedagogia i la formació es reflectix en la classe magistral que cada any obri el festival. El reconegut actor, autor i director valencià Jorge Picó serà l’encarregat d’inaugurar el MIM 2013 amb la seua classe magistral Pensar amb el cos en què defendrà perquè el teatre que ell intenta practicar és aquell que s’encarna en el cos de l’actor —tinga o no tinga text— i perquè distingix entre el teatre que té cos i l’altre teatre que es queda només en el cap de l’actor, que no es projecta en l’espai fins a arribar a l’espectador. “La tasca de l’actor consistix a trobar una forma a la vida interior i el pensament de l’actor, a crear il·lusió de metamorfosi, a traduir corporalment l’invisible. A fer aparéixer. Si escoltes al teu cos, l’escriptura en escena apareixerà”, explica el mateix Picó.

Activitat interdisciplinària serà, per la seua banda, l’exposició El públic és el MIM. Fotografies de suecans, un projecte que homenatja simultàniament a l’espectador i al fotògraf assidus al festival.

La Mostra Internacional de MIM és el primer festival espanyol d’aquells que es dediquen anual i íntegrament al teatre gestual –tant en la seua faceta expositiva, per al gran públic, com en la formativa, enfocada a l’àmbit professional– i, en la seua especialitat, està considerat com un dels tres més importants d’Europa junt amb el London Mime Festival, a Anglaterra, i el Festival International de Mime Actuel de Périgueux, a França.

La 24a Mostra Internacional de Mim a Sueca està organitzada i patrocinada per la regidoria de cultura de l’ajuntament de Sueca, Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i Fundació Bancaixa; i compta amb la col·laboració del SARC de la Diputació de València i de l’INAEM del Ministeri de Cultura.

Dates: 18-22 de setembre.
Lloc: Sueca.
Espais tancats: Centre Municipal “Bernat i Baldoví”, Poliesportiu Cobert, Casal Multiusos, Claustre de la Casa de Joan Fuster–Biblioteca Suecana i la Sala d’Exposicions “Els Porxets”.
Espais oberts: Places de Sant Pere i de l’Ajuntament, Mercat Central, carrer Sequial i diversos carrers cèntrics.
+info: www. mimsueca.com/
Venda d’entrades: a partir del 14 de setembre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada