dijous, 4 d’abril del 2013

ALMUSSAFES OFERIX UN SERVEI DE MEDIACIÓ SOCIAL I INTERPRETACIÓ EN LLENGUA DE SIGNES


El personal de l'Ajuntament es formarà en un curs pràctic d'introducció al llenguatge de signes

Des del passat mes de gener, la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament d'Almussafes disposa d'un servei de mediació social i interpretació en llengua de signes. El consistori d'Almussafes ha contractat una professional que atén setmanalment tant els membres del Club Esportiu de Sords de la localitat com als altres huit veïns i veïnes sordes que no formen part de l'esmentada entitat esportiva, constituïda a principis de l'any 2009.
l'Ajuntament d'Almussafes es convertix en pioner en la comarca de la Ribera a l'oferir este programa de caràcter social que garantix l'accés a la informació i a la comunicació de tot el col·lectiu de sords de la població.
El consistori d'Almussafes ha contractat amb la Fundació FESORD el servici de mediació social i interpretació en llengua de signes, així com la realització d'un curs d'introducció al llenguatge de signes per al personal de l'ajuntament durant l'any 2013. “En la partida pressupostària d'enguany, hem dotat este nou programa social amb 5.000 euros, donant així resposta a la petició formulada pel Club Esportiu de Sords de la localitat, encara que la nostra intenció és continuar oferint este servici en els pròxims anys, ja que considerem que les administracions públiques tenim l'obligació d'eliminar les barreres de comunicació a què s'enfronta este col·lectiu en la seua vida quotidiana, professional i esportiva”, matisa el regidor de Benestar Social, Jesús Salesa.
Mª Carmen Vázquez és la mediadora social i intèrpret que tots els dijous al matí, entre les 9 i les 13 hores, atén en el seu despatx del pavelló poliesportiu als ciutadans sense possibilitats d'audició que requerixen del seu suport per a entendre i fer-se entendre. De fet, el programa comprén labors tan diverses com l'acompanyament a una consulta mèdica, la realització de gestions administratives o bancàries, la redacció de documents i adaptació de textos, gestions telefòniques, o bé tasques informatives, d'atenció o d'acompanyament concretes. No obstant això, el principal suport ho estic brindant en la busca d'ocupació que, lògicament donada la recessió econòmica, encara està més ple de traves per a este col·lectiu.

El president del club esportiu de sords d'Almussafes, Jorge Fernández, destaca que “la nostra vida quotidiana està plena de dificultats com a conseqüència de malentesos i errors en la comunicació, ja que personalment he arribat a confondre pautes mèdiques i inclús he contractat per error assegurances que després no complien les meues expectatives, qüestions que només he pogut solucionar a posteriori, recolzat en tot moment per una intèrpret especialista”.
La mediadora social i intèrpret es va formar en la seua professió amb la realització d'un cicle de grau superior de tècnic en interpretació de llengua de signes, ja que en l'actualitat encara no hi ha una carrera universitària específica. “Una de les meues principals passions han sigut sempre els idiomes i per eixe motiu vaig encaminar el meu futur professional en esta direcció, que em permet dur a terme una important labor social”, comenta Mª Carmen Vázquez.

El Club Esportiu de Sords d'Almussafes
Una desena de jóvens esportistes, dos d'ells d'Almussafes i la resta d'Alzira i Alginet, van constituir al març de l'any 2009 el club esportiu de sords, una entitat que en l'actualitat competix a nivell nacional en quatre modalitats esportives: futbol sala, futbol 7, ciclisme i pàdel, en les que ja ha obtingut alguns podis de rellevància.

La nostra intenció, en un futur pròxim, és constituir-nos també en associació, amb l'objectiu de continuar eliminant barreres, lluitar pels nostres drets i defendre la nostra autonomia personal”, conclou Fernández, el qual destaca la gran sensibilització i suport que en tot moment els ha brindat el consistori d'Almussafes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada