dijous, 21 de febrer del 2013

BASTIDAS: “LES PERSONES AMB INSTAL·LACIÓ D’OSMOSI INVERSA EN LES SEUES VIVENDES HAN D’ASSEGURAR-SE QUE TENEN FILTRE DE CARBONI I QUE HAN PASSAT LES REVISIONS OPORTUNES”


 L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas ha destacat que segons informe remés per la Conselleria de Sanitat, “aquelles persones que tinguen en les seues vivendes instal·lació d’osmosi inversa amb filtre de carboni, poden continuar bevent i cuinant amb aigua de l’aixeta, sempre que aquesta instal·lació haja passat les revisions pertinents i sempre que el filtre siga de carboni, que no és el cas de totes les instal·lacions”.
Vull demanar tranquil·litat a la ciutadania, ja que hem actuat amb moltíssima celeritat, inclús abans de tindre les proves dels contraanàlisis de tots els pous que abastixen d’aigua a la localitat. És un problema que ens afecta a tots i estem treballant des del primer moment per a solucionar el problema com més prompte millor”.
El protocol continua en marxa i està previst que la setmana que ve estiguen instal·lats sis sistemes d’osmosi inversa en diferents punts de la ciutat, posats a disposició des de l’Ajuntament de Carcaixent. S’instal·laran en diferents punts de la localitat, en zones en què es puga aparcar amb facilitat perquè la gent puga acudir sense problemes a per aigua.
Una altra de les mesures a adoptar és la instal·lació d’un sistema de filtres de carboni en l’entrada de la capçalera de l’aigua de la xarxa. Si bé, és una obra de major envergadura i es tardarà uns mesos a realitzar-la.
Respecte de la substància activa terbumetona, es tracta d’una substància utilitzada com a herbicida en camps de cítrics a València o en camps de vinyes, com és el cas de França. La seua degradació, amb el pas del temps, fa que es transforme en Terbumetona- Desethil, que és el que s’ha localitzat en la xarxa d’aigua potable i en l’aqüífer des d’on s’extrau. La terbumetona va deixar de comercialitzar-se l'any 2003, però la seua llarga persistència fa que es continue localitzant en els aqüífers.
El problema de localitzar herbicides en la xarxa, sol succeir en determinades zones amb activitat agrària i, no sols a Espanya, com ha sigut el cas de Carcaixent, Borriana, Llaurí i el d’Alzira, si no també en les zones de vinyes de França, on tenim constància de la mateixa problemàtica en els anys 2010, 2011 i 2012.
En tots els casos, tant a Espanya com a França, la manera de solucionar esta problemàtica ha sigut la instal·lació d’un filtre de carbó actiu i, mentres s’establix este, la restricció del consum d’aigua per a ús alimentari. Un protocol d’actuació que s’ha seguit, de manera ràpida, per l’Ajuntament d’Alzira, acompanyat d’una àmplia informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada