dilluns, 8 d’octubre del 2012

LA MALALTIA MENTAL I LA SEUA REPERCUSSIÓ SOCIAL A TRAVÉS DEL CINE


El Departament de Salut de la Ribera ha organitzat, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alzira, el Primer Cicle “Salut Mental i Cine”, l’objectiu del qual és informar i sensibilitzar a la societat sobre este problema sociosanitari.
L’inici del Cicle s’ha fet coincidir amb la celebració del Dia Mundial de la Malaltia Mental, el pròxim 10 d’octubre.
L’objectiu primordial d’aquesta iniciativa és “contribuir a combatre l’estigma social que sol comportar este tipus de malaltia, acostant a la població general la problemàtica relacionada amb la pèrdua de la salut mental” ha, afirmat el coordinador de Salut Mental del Departament de Salut de la Ribera, Dr. José Enrique Romeu.
El Cicle s’ha articulat entorn de la projecció de dos pel·lícules: “U per cent, esquizofrènia”, dirigida per Ione Hernández i que es projectarà el mateix 10 d’octubre, i “Home mirant al sud-est”, dirigida per Eliseo Subiela i que es projectarà el 16 de novembre. A la projecció de cada una de les pel·lícules li seguirà un col·loqui moderat per professionals de Psiquiatria del Departament de Salut de la Ribera.
La projecció de les pel·lícules començarà a les 19:00 hores i tindrà lloc en la Casa de la Cultura d’Alzira. L’entrada al Cicle és lliure.
Segons ha assenyalat el Dr. Romeu, “encara hi ha un llarg camí que recórrer perquè la visió que la societat té de les persones que patixen trastorns mentals greus es normalitze”; en aquest sentit, ha destacat que “és important sumar-se a accions com la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental i acostar així a la població general tota la informació possible sobre este greu problema que, cada vegada, suposa un major patiment i un major cost econòmic per a les persones que ho patixen i les organitzacions sociosanitàries encarregades d’abordar-lo, especialment quan es tracta de trastorns com la depressió i l’esquizofrènia”.
Així, el Dr. Romeu ha afirmat que, “en els últims anys, unes 3.000 persones han necessitat tractament en la comarca de la Ribera per algun trastorn mental greu, com a esquizofrènies, trastorns bipolars, trastorns depressius recurrents o trastorns greus de la personalitat”.
El Departament de Salut de la Ribera compta, en l’actualitat amb tres Unitats de Salut Mental (USM) per a adults a Alzira, Carlet i Sueca; una Unitat de Salut Mental per a la Infància i l’Adolescència (USMIA) i una Unitat per als Trastorns de la Conducta Alimentària (UTCA), ubicades en Sueca; una Unitat de Conductes Addictives (UCA), a Alzira, i una Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica en l’Hospital Universitari de la Ribera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada