Aquest divendres, 23 de març, a les 11:30 hores, s’inaugura al MUMA l’exposició “Recuperació de la Via Augusta a la Comunitat Valènciana”, promoguda per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana.
L’exposició mostra el projecte de recuperació d’aquest antic traçat al seu pas per la Comunitat Valenciana, des de Traiguera (al nord de Castelló) fins a Pilar de la Horadada (al sud d’Alacant), amb una longitud total de 630 quilòmetres, i pels que travessa 65 nuclis urbans al seu pas per les províncies de Castelló, València i Alacant.
El ramal principal té 280 km. i va des del riu Sénia, límit amb la província de Tarragona, fins al Port d’Almansa a la Font de la Figuera, on continua a la província d’Albacete. Ací un altre ramal de 170 km. es dirigix a Alacant, descendint pel riu Vinalopó fins a Cartagena, passant pels municipis d’Elda, Aspe i Elx. Del ramal principal ix, des d’Albalat de la Ribera, la Via Dianium en direcció a Dénia que, amb els seus 180 km. vorejant la costa, aconseguix Alacant.
En l’exposició es poden veure els plans, amb els traçats proposats, i diferents detalls del sistema de recuperació d’aquest interessant eix vertebrador, així com propostes d’usos i l’habilitació d’un centre d’interpretació junt amb l’Arc de Cabanes.
Arc de Cabanes |
La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, a través del Pla Director de Recuperació de la Via Augusta, adequarà i revalorarà aquest camí per a ús dels ciutadans, que el podran recórrer a peu, amb bicicleta o a cavall. Un aprofitament ecoturístic i cultural que estarà dotat d’instal·lacions complementàries com a albergs, centres d’informació, àrees de descans, etc.
El recorregut podrà fer-se en 29 etapes que oscil·laran entre els 12 i 27 quilòmetres de longitud cada una, i en les quals es té en compte les condicions climàtiques, el grau de dificultat i les zones d’interés.
En els trams alterats o modificats pel creixement urbanístic o l’actual xarxa viària, es realitzaran estudis arqueològics. En funció dels resultats es delimitaran els trams i el tipus d’actuacions a desenvolupar-ne, aplicant diferents solucions adequades a cada cas.
La Via Augusta era una de les principals calçades construïdes pels romans a Espanya. Amb una longitud aproximada de 1.500 quilòmetres, travessava la Península des dels Pirineus fins a Cadis vorejant el Mediterrani. Al llarg de tot el seu recorregut es van instal·lar nombrosos assentaments romans que van donar lloc al naixement de ciutats i poblacions com Valentia, Saguntum, Lucentum (Alacant), Saetabis (Xàtiva), entre altres. En l’actualitat poden observar-se'n vestigis en diferents punts de la nostra geografia, com a fragments empedrats del seu traçat, restes de mansions, ponts, viles o la pròpia toponímia. Però l’element més característic i representatiu de tots és l’Arc de Cabanes.
Aquesta exposició contribuirà a divulgar la importància de recuperar aquest històric element de comunicació que va servir en l’antiguitat de nexe territorial i, ara, pot ser novament una via d’ús turístic i cultural per a enllaçar en el segle XXI els pobles de la Comunitat Valenciana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada