divendres, 30 de març del 2012

DESCOBERT UN FRAGMENT DE MUR DE L’ÈPOCA MEDIEVAL EN LES OBRES DE l’ANTIC CONVENT HOSPITAL DE SANTA LLÚCIA

En les obres de recuperació de la fatxada de l’antic convent-hospital de Santa Llúcia, ha aparegut un fragment de mur de grans dimensions, que podria atribuir-se al que se cita en la Crònica de Jaume I al descriure el pacte que realitza per a la rendició d’Alzira:


E, quan nós haguem emparada la torre, pregam-los que’ells (els musulmans) volguessen que ens dessen tro a la tercera torre, e nós que hi faríem un mur, per ço que el crestians no entrassen als sarraïns ni els serraïns als crestians, e que hi faríem una portella qui eixiria a la Calçada per on entrassen en la villa...”.

L'esmentada torre podria ser la coneguda com a Casa Reial o la Casa de l’Olivera, situada enfront de l’immoble de Santa Llúcia. Després de la presa de possessió de l’illa, Jaume I, seguint la Crònica indica:

.. E faem fer nostre mur entre nós e ells de dues parts, e fo així enclòs lo castell e enfortit”.

D’aquesta manera el rei va tancar i va reforçar la part ocupada, coneguda com “El Castellet”, per mitjà d’un mur, dividint l’illa en dos parts, la cristiana i la musulmana.
El mur descobert, tant per les seues característiques de construcció, materials i dimensions, podria considerar-se que és el que s'esmenta en la documentació, per la qual cosa la seua troballa contribuiria a definir l’espai habitat en un primer moment per les tropes que acompanyaven el rei.
En posteriors estudis, com les excavacions que estan previstes realitzar en la Casa Reial, es podrà constatar si es tracta de l’històric tancament dels dos espais urbans intramurs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada