dimarts, 21 de febrer del 2012

"NOSALTRES, ELS VALENCIANS" CELEBRA EL SEU 50 ANIVERSARI AMB UNA EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA

L’exposició podrà visitar-se de dimarts a dissabte, en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, i els diumenges i festius, de 10 a 14 hores. L'entrada és lliure. 

La Casa Joan Fuster, depedent de l’Ajuntament de Sueca, ha aportat tota la documentació i obra de l’escriptor suecà que es mostra al públic en aquesta exposició fins al pròxim 18 de març

La sala Estudi General del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, acull, l’exposició commemorativa amb el títol “Joan Fuster, Nosaltres, el valencians. 1962-2012”, organitzada pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i la Càtedra Joan Fuster, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, quan es compleix el 50 aniversari de la publicació d’aquesta obra. Per als organitzadors de l’exposició es tracta de mostrar, a través de la documentació conservada per l’autor, qui era Joan Fuster el 1962, a més d’algunes dades sobre el procés d’elaboració del llibre, el ressò immediat que va obtindre i les dificultats amb la censura de l’estat franquista amb què es va enfrontar a partir d’un moment determinat”.

La mostra va ser inaugurada pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; i els comissaris de l’exposició, Francesc Pérez Moragón i Ferran Carbó. A l’acte van assistir també els regidors de l’Ajuntament de Sueca, Josep Navarro, Joan Baldoví i Raúl Pla; el director de la Casa Joan Fuster, Joan Antoni Carrasquer; i l’auxiliar tècnica de la Casa Joan Fuster, Brígida Alapont.
Per a un dels comissaris de l’exposició, Ferran Carbó, coordinador de la Càtedra Joan Fuster, la vinculació de Fuster amb la Universitat passa per tres moments: com a estudiant, mentre va cursar la seua licenciatura en este edifici; com a professor de la Universitat; i també a través de les seues relacions personals i els seus escrits, els quals influïxen en tot el món universitari de l’època. A més, manté una molt bona relació amb prestigiosos catedràtics dels anys 60 que creen una escola dins de la Universitat de València”. Per a Carbó. “Nosaltres, els valencians, després de 50 anys, continua sent un punt de referència per a noves generacions. A més, constituïx un important document històric de l’any 62”. I conclou justificant la realització d’esta exposició, “calia fer esta exposició perquè 50 anys és una xifra màgica i considerem que era un bon moment per a tornar a posar la mirada sobre el llibre i, sobretot, per a ensenyar també a la societat tota l’obra artística, molt valuosa, pertanyent a l’escriptor”.
Des de l’Ajuntament, ens sentim orgullosos d’haver col·laborat facilitant el material ací exposat perquè és una mostra que sentim molt nostra. Estos 50 anys demostren que som diferents generacions ja les que continuem utilitzant Fuster com a eina de pensament. Esta exposició és una oportunitat de conéixer Fuster molt més, i estem treballant perquè, en un futur no molt llunyà, puguem gaudir a Sueca d’una exposició permanent per a donar a conéixer tota la vida i tota l’obra de Fuster”, va assenyalar el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, Josep Navarro. Fuster és un gran desconegut, fins i tot en el seu mateix poble. Crec que si la gent fera l’esforç de llegir  Fuster es donaria compte de quant volia i com volia Sueca. Mai va voler abandonar el seu poble, i sempre va escriure, i tot ho va escriure, des d’una òptica suecana. I això jo crec que ha influït en molta gent.  Fins i tot diria que jo sóc polític gràcies també a la llavor que Fuster va sembrar en el seu moment”, va afirmar el regidor de Personal i diputat nacional, Joan Baldoví.
Per als organitzadors de l’exposició, “el ressò que va produir Nosaltres, els valencians entre els ciutadans, i també entre historiadors, sociòlegs, economistes i polítics, va ser enorme, i este fet s’ha manifestat en qualsevol classe de referències escrites, a favor o en contra, de revisió a càrrec d’especialistes -ben lògica, tractant-se d’una obra amb tants anys d’existència- o de debat polític i parapolític” .
A més de la commemoració de l’aniversari del llibre, l’exposició té com a objectiu donar a conéixer una part molt significativa del llegat material de Fuster, encara poc coneguda per al públic. Per això, s’ha seleccionat una sèrie d’obres d’art col·leccionades per l’escriptor, entre les quals el visitant podrà trobar pintures, escultures, gravats i dibuixos, que anaren constituïnt part inseparable de l’entorn físic en què l’escriptor va viure i va treballar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada