Un total de 166 participants han assistit a les ponències celebrades este cap de setmana, organitzades per la regidories de Cultura, Turisme i Patrimoni Històric, de l'Ajuntament de Cullera.
Cullera ha celebrat amb èxit les X Jornades d'Estudis de Cullera, organitzades pels regidories de Cultura, de Turisme i de Patrimoni Històric i Museus.
166 inscrits han participat en la X edició centrada en els Successos de Cullera de 1911, ja que enguany se’n celebren els 100 anys d’aquests successos històrics i que el Catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València i un dels millors historiadors valencians Antoní Furió també va tractar diumenge a la cloenda de les jornades, amb una conferència, sobre la “Història Universal de Cullera.”
Les jornades que tenen una periodicitat de dos anys, van nàixer en 1993, per voluntat del cronista local, Francesc Giner Pereperes, i del Consell Municipal de Cultural.
El divendres 25 de novembre es van inaugurar les jornades amb la presència del Regidor de Cultura, Mª Carmen Tormos i el de Patrimoni històrico, Manuel Lopez, que van donar pas a la conferència sobre els successos, “Revolta a Cullera 1911” a càrrec del prestigiós advocat Salvador Pedrós Renard. El públic present va poder d'una exposició, sobre este tema amb fotografies cedides per l'associació “La Penyeta”, amb material de periòdics i revistes de l'època.
En el transcurs de la jornada del dissabte es van poder escoltar comunicacions de diversos temes, i algunes d'elles, centrades en personatges històrics com, l'estudi de la cronista de la ciutat, sobre, el notari de 1595, Pres Nadal Peyrat, o la ponència sobre l'estudi de la dieta mediterrània, a càrrec de la cullerense Isabel Armengot.
El Castell de Cullera, i altres monuments rehabilitats, com el segon albacar, i les intervencions realitzades han sigut objecte d'estudi en estes ponències.
La desena edició també ha donat a conéixer el procés de restauració de la imatge de la patrona, “l'Encarnación”, i del Canó del Segle XVI, “Falcón pedrer espanyol”, trobat en el Xúquer en 2003 i recentment restaurat.
A més, en la jornada del dissabte va tindre lloc, la presentació del llibre “Cullera 1911; els succesos i l'educació Laica”, a càrrec de l'agrupació local “Cullera Laica”, i a continuació l'escriptor Josep Franco, va presentar la seua novel·la “Aldebaran”, que té com a argument principal els successos de Cullera.
Altres treballs d'interés es van centrar en el Pla de Dinamització del Producte Turístic, i en el sistema hidràulic del Molí de l'Assut de la marquesa
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada