divendres, 11 d’octubre del 2013

JORNADA DE PORTES OBERTES DE LA TORRE RACEF D´ALMUSSAFES EN EL 9 D´OCTUBRE



 L'Ajuntament d'Almussafes va concloure amb èxit l'activitat cultural oferida per al dia nacional dels valencians, ja que les visites gratuïtes convocades per a descobrir el monument més emblemàtic i antic de la localitat es van completar en la seua totalitat. Aproximadament un centenar de veïns i veïnes van ascendir l'edifici, repartits en huit grups i en diferents franges horàries, durant la jornada commemorativa, sumant-se així als escolars del CEIP Almassaf que van descobrir la torre el dia anterior.
El consistori d'Almussafes ha apostat per donar a conéixer el patrimoni cultural en la festivitat del 9 d'octubre. Per això, una de les activitats estrela programada per a la jornada de commemoració va ser la jornada de portes obertes de la torre àrab Racef a la població local.

El programa de visites guiades es va desenrotllar de 9 a 14 hores en horari matinal i de 17 a 19 hores en horari vespertí, incloent un total de huit grups de visitants que van dedicar poc més de mitja hora per a descobrir els secrets del monument.
Davall el lema “Benvinguts a … al-mansaf, descobreix la Torre Racef”, el monument donà la benvinguda a quasi un centenar veïns i veïnes majors de 8 anys que van disfrutar d'una visita guiada per les diferents plantes de la torre, on van descobrir la seua història i tots els esdeveniments de què l'edifici ha sigut testimoni al llarg dels segles. El seu naixement davall el regne ndalusí, la conquista cristiana i els canvis socials, els usos a què s'ha destinat el monument, així com els paisatges que s'albiren des de les seues finestres i des de la seua cima, són els atractius que van poder disfrutar gratuïtament els visitants que van concertar la corresponent inscripció prèvia en el Centre Cultural.
Visites escolars
Els alumnes de quint de primària del col·legi públic Almassaf també es van sumar a les visites guiades, encara que ells ho van fer durant el matí del dimarts dia 8, com una activitat cultural incorporada al seu horari lectiu. La programa escolar va comptar amb monitors que van dirigir el taller de tatoos d'Henna de l'interior de la torre i la gimcana celebrada en l'espai verd exterior, activitats lúdiques que van fer les delícies dels menors.
L'agenda d'actes del 9 d'octubre es va clausurar divendres passat dia 11 amb la projecció del documental “Valencians de Mallorca: l'herència balear al sud valencià”, produït per Info TV. Entrada lliure per a disfrutar d'este film en valencià que retrata la repoblació, amb milers d'immigrants mallorquins, de molts pobles de les confinades de la Marina, la Safor i el Comtat, que s'havien quedat buits després de l'expulsió dels moriscos en el 1609. Guionitzat i dirigit per Sergio Tarín i Juli Esteve, “Valencians de Mallorca trau a la llum tota l'herència deixada per aquells colons, encara hui molt visible en la parla, els cognoms, la toponímia i els costums.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada