dilluns, 22 d’octubre de 2012

L’ARBRE POSSIBLEMENT MÉS VELL D’ALGEMESÍ ES MOR A POC A POC SI NO S’ACTUA RÀPIDAMENT


Es tracta d’un garrofer únic, ubicat al conegut com a Motor de Massans al camí de la Parada de l’Olivera (coordenades 39.235989, -0.451706). Estem parlant d’un garrofer descomunal que segons els càlculs més prudents té més de 300 anys de vida. La seua soca difícilment pot ser abraçada per tres persones. Gent quasi centenària del poble ens ha relatat que a principi del segle passat, quan era jove, ja aturava el carro sota les branques del garrofer per descansar.
En l’actualitat l’arbre presenta un estat malaltís i ha desmillorat molt en relació a fa uns anys. Abans tenia una copa perfectament redona. En l’actualitat (octubre 2012) però, ha perdut una tercera part de la copa i presenta una copa allargada. Possiblement açò ha estat efecte del pas de camions i maquinària pesada i de les obres que es feren en 2005.
Segons explica el portaveu de Més Algemesí, Josep bermúdez "per la informació que hem pogut esbrinar, aquest arbre és propietat de la comunitat de regants del motor, i per tant, sembla ser, que no és de titularitat pública. De fet en l’actualitat es troba ubicat dintre de la tanca que protegeix la caseta del motor. Malgrat tot és un arbre emblemàtic d’Algemesí i cal fer tot el possible per salvar-lo".
Segons Bermúdez, Algemesí no pot permetre’s el luxe de veure desaparèixer novament un arbre centenari com ja passà fa més de 30 anys en el cas de l’Olivera de Cotes víctima de l’ampliació de la carretera.
Fruit d’aquella situació fou, sens dubte l’aprovació en el seu moment d’una ordenança. En el plenari de 27 de març de 2006 l’Ajuntament aprovà l’ordenança municipal de l’arbrat que segons s’indica està “orientada a la protecció, conservació i manteniment de l’arbrat que siga d’interés de la localitat d’Algemesí”. En l’ordenança s’estableixen dos punts cabdals per a fer front a situacions com aquestes. En primer lloc la creació d’un catàleg d’arbres d’interés local i en segon lloc la creació d’un Consell de Medi Ambient.
Segons Bermúdez, el Consell es va crear en el seu moment, però fa anys que no es reuneix; aquesta legislatura no ho ha fet. Pel que fa al catàleg no han trobat constància que estiga aprovat ni publicat. Com a mínim no està publicat en el pàgina web ni s’han fet les accions que s’indica en l’ordenança en relació als arbres. Tampoc han trobat el preceptiu “Pla de Gestió i Conservació dels arbres i les arbredes d’interés local” que estableix el catàleg.
"La situació d’agressió, intencionada o accidental, que patí aquest garrofer, no és responsabilitat de l’actual equip de govern, però si no haver fet suficient per pal·liar-la durat tots aquests anys i no haver engegat tots el mecanismes oportuns per evitar l’estat actual d’aquest arbre i d’altres com ell. L’actual equip de govern és el responsable actual i és qui ha d’actuar", afirma el portaveu municipal.
Més Algemesí ha presentat una moció que incideix en dues línies paral·leles d’actuació. D'una banda caldrà  emprendre una sèrie d’accions urgents per evitar que el deteriorament de l’arbre vaja a més –començant per un estudi i diagnòstic- i entrar en negociacions amb els propietaris del terreny per tal que l’arbre passe a ser patrimoni públic municipal. D'altra banda, i de cara a l’aplicació efectiva de l’ordenança sobre arbrat existent, caldrà la reactivació del Consell Local de Medi Ambient i l’elaboració tant del Catàleg com del Pla.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada