divendres, 27 de setembre del 2013

CULLERA RECUPERA UN NOU MOLLÓ DE 1862



  El molló de 1862 romania ocult i mig soterrat, emergint tan sols uns 0,20 m. del nivell de trànsit, la qual cosa comportava un greu perill de colps per part dels vehicles de tracció rodada que circulen pel camí.
El pas del temps i la falta de manteniment per la seua falta de funcionalitat van ocultar este molló, situat en la intersecció dels termes municipals de Fortaleny, Favara i Cullera.
Operaris de la Brigada Municipal d’Obres i Servicis coordinats pel Server Arqueològic Municipal van procedir a la seua extracció i reubicació en el seu lloc original.

Durant els treballs d’extracció es va poder comprovar l’absència de nivells i materials arqueològics que pogueren aportar algun indici sobre el moment de la seua col·locació. A una cota d’1, 60 m. sobre el nivell del camí, es va localitzar la seua base. Després de ser degudament documentat es va procedir a la seua extracció, neteja, mesurament i, finalment, recol·locació, en el seu lloc original, evitant-se la descontextualització històrica i la deslocalització geogràfica.
El molló de 1862 posseïx unes dimensions de 1,47m. d’alt per 0,35 m. d’ample. Esta construït en pedra calcària granítica de forma paralelpípeda i rematat de forma corba. En el centre de la cara que dóna ambdós camins figura la llegenda .C A 1862..
Els treballs d’extracció, amb supervisió arqueològica, no van aportar informació sobre el moment exacte de la seua col·locació. Encara que, es tracta d’un dels diferents mollons ubicats pel terme de Cullera l’any d’amollonament del qual ve indicat per la seua inscripció en caplletres en la seua cara visible i per tant la seua adscripció cronològica és senzilla. Este molló no es pot entendre sense el context geogràfic que delimita i sense la resta que formen part d’eixe amollonament històric que va afectar el terme de Cullera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada