dimecres, 31 de juliol del 2013

MÉS ALGEMESÍ: L’AJUNTAMENT D’ALGEMESÍ ESTÀ ACABANT AMB LA PILOTA VALENCIANA


Subvenciona a un corredor de motos amb 10.000 euros, però al club de pilota sols amb 360 euros i a canvi cobra 1.200 euros per les pistes

Segons el portaveu municipal de Més Algemesí, Josep Bermúdez, un dels “mèrits” de l’actual equip de govern és haver aconseguit acabar pràcticament amb la pràctica de la pilota valenciana. Malgrat ser un esport que ha format part de la història esportiva llunyana i recent d’Algemesí, l’ajuntament no sols no l’ha potenciat, sinó que fins i tot sembla que els moleste que es practique. Entre 2004 i 2008 el club de pilota d’Algemesí participa en campionats autonòmics de diferents modalitat i fins i tot és triat per la Federació de Pilota Valenciana, entre més de cent clubs, com a un dels clubs amb millor progressió dins dels campionats, destacant la Federació el seu paper en la dignificació del nostre esport.

Però en 2010, quan el Club de Pilota d’Algemesí estava intentant adaptant-se al tancament del trinquet homologat que era de propietat privada, arriba el primer cop de gràcia de la política esportiva popular. Obligats a utilitzar per a practicar l’esport el minitrinquet del poliesportiu, en 2010 l’Ajuntament d’Algemesí es desentén totalment de la promoció de la pilota valenciana, i acorda que els jugadors que no estan federats han de llogar les pistes del minitrinquet si volen jugar a pilota. Com a conseqüència d’això es produeix un descens dramàtic de la pràctica del nostre esport a causa del tancament del trinquet i del pagament excessiu per l’ús de les pistes. Quan més necessari era “mimar” el nostre esport, l’ajuntament el veu sols com una font d’ingressos.
No obstant això, no contents, en 2012 l’ajuntament vol exprimir encara més econòmicament als pilotaires i la pujada de les taxes esportives del poliesportiu s’acarnissen en ells. Fins al 2012 el lloguer del minitrinquet encara tenia un preu superreduït de 1’60€ en relació a la resta de pistes que valien 2 o 3 euros. Ara no obstant, el minitrinquet val el mateix, 4 o 8 euros per hora. En el cas del minitrinquet la pujada de 1’6 a 4 o 8 euros implicava una pujada del 150%, del 300% si no es té carnet d’abonament al poliesportiu. Tot i que en gener s’ha reduït 1 euro el preu de lloguer, la pujada mínima continua essent d’un 90% i continua impedint la pràctica del nostre esport.
Paradoxalment mentre que l’ús de la resta de pistes ha baixat entre un 52% i un 86%, en el cas del minitrinquet ha sofert una lleugera pujada. El trinquet s’ha llogat un total de 228 hores en el últims 12 mesos, 9 hores més que en l’any anterior. Com a “premi” a la seua fidelitat i a ser l’esport propi dels valencians l’equip de govern “ha obligat” als pilotaires a passar de pagar 425€ a pagar-ne 1.209€, gairebé 800€ més, la qual cosa representa un  increment de recaptació de quasi un 200%.
Segons lamernta Bermúdez, l’Ajuntament d’Algemesí ha passat en temps del govern socialista de subvencionar l’esport autòcton amb 2.800€ anuals, a aprofitar-se econòmicament dels esportistes que practiquen la pilota valenciana, ja que els cobra 1.200€ però sols subvenciona aquest esport amb 364€. “La promoció que el nostre equip de govern fa de l’esport valencià tradicional consisteix en exprimir econòmicament als aficionats fent que ells “subvencionen” a l’Ajuntament amb més 800€ quan van a jugar si no estan federats. D’aquesta manera difícilment es crearà afició i perviurà l’esport de la pilota valenciana al nostre poble. La suposada valenciana del nostre equip de govern no es veu enlloc”.
L’ajuntament destina més de 70.000€ en subvencions directes (nominatives) a clubs d’esports. Entre eixos diners destina 10.000€ a un únic esportista, una motorista local, però és incapaç de dedicar una subvenció nominativa a l’esport autòcton.
Més Algemesí ha elaborat una moció per tal de demanar a l’Ajuntament ajudes nominatives per al club de pilota, i un pla de foment d’aquest esport, que ha de ser discutida en els propers plenaris. Segons el portaveu de Més Algemesí, “front al plantejament economicista de l’ajuntament que sols vol obtenir diners del practicants de la pilota valenciana per tal de subvencionar als esportistes amics seus, nosaltres el que volem és preservar el patrimoni cultural i immaterial propi dels valencians”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada