dissabte, 19 de gener del 2013

INVESTIGADORS VALENCIANS PRESENTEN A ALGEMESÍ UN LLIBRE QUE ARREPLEGA LA VIDA, OBRA I FORMES MUSICALS DE L’ORGANISTA LOCAL CABANILLES.



 La Basílica de Sant Jaume acull la presentació d’un dels treballs definitius sobre la vida i trajectòria musical de Joan Baptista Cabanilles, considerat pels experts com un dels compositors per a òrgan més importants de la història de la música. L'acte tindrà lloc dissabte 19 de gener, quan finalitze la missa de les 19.30 hores en la pròpia Basílica menor de Sant Jaume.
El cronista d’Algemesí, Francisco Llácer, ha coordinat a un grup d’especialistes en el volum “Cabanilles, 300 anys en la memòria”. Aquesta edició de l’Ajuntament d’Algemesí arreplega les aportacions de les jornades sobre Cabanilles que s’han dut a terme amb motiu de la commemoració del tercer centenari de l’aniversari de la seua mort. Es tracta d’investigadors valencians les aportacions del qual situen l’insigne organista en el seu temps, la seua vida, i el seu llegat.
D’aquesta manera, Juan Climent, el Canonge Prefecte de Música Sacra De la Catedral de València, en la que ha sigut organista primer durant més de 30 anys i Director Honorari del Conservatori Municipal «José Iturbi» de València, repassa la vida i obra de Cabanilles, així com el seu treball com a organista titular de la Catedral de València.
Per la seua banda, Josep Lluís Domingo Sancho, Director de l’Institut Universitari de Música Sacra «Papa Alexandre VI» de la Universitat Catòlica de València se centra en aspectes com les seues composicions, la seua aportació a la música religiosa i les seues formes i tècniques musicals.
Vicent Gimeno Bosch, de la Universitat Catòlica de València, ha dut a terme un treball sobre les consideracions poètiques en les composicions de Cabanilles.
El cronista de la ciutat, Francisco Llácer, situa l’organista Cabanilles en el context històric de la ciutat i el temps que li va tocar viure en l’època.
El professor, Vicent Ros, catedràtic d’Òrgan i Clavecí del Conservatori Superior de Música de València, explica en el llibre el llegat històric de la música de Cabanilles i la seua importància en la història de la música i la seua pervivència en l’actualitat.
Francesc Vilanova aporta a este estudi diversos aspectes de la vida privada de Cabanilles com la seua família i vocació religiosa.
Totes estes aportacions estan avalades amb cites, transcripcions històriques i referències bibliogràfiques que servixen perquè els investigadors puguen aprofundir en la vida i obra de l’organista Cabanilles del que Algemesí, la seua ciutat natal, commemora el 300 aniversari de la seua mort.

En l’acte de presentació l’organista Vicent Ros interpretarà quatre peces de Cabanilles com són Cercaviles V, Tiento XXI, Gallardes II i Tiento XV per a finalitzar l’acte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada