dimecres, 17 d’abril del 2013

EL CASTELL DE CULLERA ADEQUA LA TORRE MAJOR


La inauguració donarà pas a unes Jornades de Portes Obertes que es desenvoluparà al llarg de tot el cap de setmana en horari habitual del castell.


                                                                         Foto: Jordi Piris
Divendres que ve a les 19h s’inaugurarà l’Adequació i museïtzació de la Torre Major del Castell de Cullera. Esta actuació, finançada íntegrament pel Pla de Dinamització del Producte Turístic de Cullera amb un import que supera els 160.000 euros, ha suposat la recuperació i posada en valor d’un dels espais més singulars de tota la fortalesa de Cullera.
La Torre Major del Castell ha mantingut el seu lloc de privilegi dins de la fortalesa en totes les èpoques històriques i això l’ha portat a ser un dels elements que majors reformes arquitectòniques ha patit, modificant-se la seua fisonomia considerablement al llarg dels seus més de 1000 anys d’existència.
Ja l’any 2005 la Generalitat Valenciana, davant de l’imminent estat de ruïna que amenaçava, va dur a terme una intervenció de consolidació per a evitar la seua destrucció. Posteriorment, amb l’arribada de noves inversions al Castell, la Torre Major va millorar el seu aspecte extern i la seua estructura interna. Però, a pesar de totes estes actuacions faltava escometre una intervenció amb l’objectiu de millorar l’aprofitament cultural i turístic d’este emblemàtic element.
La intervenció a consistit en l’Adequació de l’Espai Interior de la Torre per mitjà de la instal·lació d’una estructura metàl·lica que conforma tres plataformes connectades entre si per escales i que ocupant l’espai buit de la torre permeten el seu ús i gaudi interior, al poder transitar per un lloc que fins a la data era inaccessible.
Este projecte és totalment respectuós amb el monument ja que cap de les tres plataformes toca o es recolza en paret alguna de la torre i va comptar, des del principi, amb l’autorització de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià.
La segona part de la intervenció en la torre ha sigut la Museïtzació de l’Espai obtingut per a explicar i conéixer millor esta torre, la seua història, la seua construcció i reformes. A més el visitant podrà admirar materials arqueològics trobats en l’interior de la torre i fotografies antigues d’este element des de diferents perspectives.

La inauguració donarà pas a unes Jornades de Portes Obertes que es desenvoluparà al llarg de tot el cap de setmana en horari habitual del castell. L’accés serà gratuït i només es precisarà acreditar-se com a ciutadà de Cullera en la taquilla d’entrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada