divendres, 22 de març del 2013

PRESENTACIÓ DE LA XARXA VALENCIANA PER L´AIGUA PÚBLICA


S’escriu AIGUA, es llig DEMOCRÀCIA”

 Sota aquest lema s’ha presentat a València el manifest constitutiu de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, que arranca amb la participació de 18 entitats representatives del món ecologista, sindical i social del País Valencià.
En juliol de 2010 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que el dret a l’abastiment i sanejament adequat és "un dret humà essencial per al ple gaudiment de la vida i de tots els drets humans". En aquest sentit les organitzacions que conformen la Xarxa s'han adherit a la Iniciativa Ciutadana Europea "El dret a l'aigua i el sanejament com a dret humà. L'aigua no és un ben comercial, sinó un ben públic!" que te com a objectiu assolir 2 milions de signatures en la Unió Europea abans de setembre per a ser tramitada davant el Parlament Europeu. La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública anima a tota la ciutadania a donar suport a aquesta iniciativa a través de la signatura electrònica en la web http://www.right2water.eu/es
Aquesta Xarxa neix amb la vocació de reivindicar la consideració de l’aigua com un bé comú i com a dret humà bàsic que exigeix un model de gestió que no es subordine a l’obtenció del benefici privat i que garantisca l’eficàcia, la solidaritat, l’eficiència, l’equitat, el control democràtic dels operadors dels serveis de l’aigua i la conservació dels ecosistemes aquàtics.
El seu objectiu és servir com a espai d’encontre, reflexió i treball comú de les entitats i persones interessades en la gestió pública i el control democràtic de la prestació dels serveis d’abastiment d’aigua potable i sanejament.
Des de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, les entitats que la conformen defensen un model de gestió pública que combine la qualitat i l’eficiència en la prestació del servei, amb la transparència i la participació ciutadana en la seua gestió. Un model de gestió que entenga i assumisca plenament que una bona salut dels ecosistemes aquàtics és la garantia bàsica de satisfacció de les necessitats humanes a llarg termini. És a dir, una manera de gestionar aquests serveis públics essencials que siga conscient que l’eficiència i l’equitat en la gestió del sistema només es garanteix amb professionalitat, transparència, accés a la informació, rendició de comptes, participació activa dels treballadors de les pròpies empreses i control públic directe de la ciutadania.
Els propòsits de la Xarxa es resumeixen en 4 punts:
1) Defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic, gestionat al 100% des del sector públic, evitant la seua mercantilització i la seua conversió en objecte de lucre i d’especulació, així com denunciar totes les activitats que vagen encaminades a la privatització total o parcial de la gestió del cicle integral de l’aigua i dels serveis d’aigua i sanejament.
2) Donar suport i promoure iniciatives al País Valencià contra la privatització dels serveis de l’aigua i per la remunicipalització dels ja privatitzats.
3) Exigir i ajudar a implantar nous models de gestió pública de l’aigua que combinen la qualitat i eficiència del servei, amb la transparència i la participació ciutadana, tot sensibilitzant i informant tant a la població com als responsables públics.
4) Coordinar els esforços que s’estan realitzant al nostre país amb el moviment internacional contra la privatització de proveïment i sanejament i per la consecució efectiva del dret humà a l’aigua.
La presentació és sols el punt de partida i una invitació a unir-se a aquesta iniciativa oberta a totes les entitats i persones interessades en assolir aquests objectius mitjançant la seua adhesió al Manifest, enviant un correu electrònic a xarxapv.per.aiguapublica@gmail.com.
Des de la Xarxa s’està treballant en la posada en marxa d’una plana web com a eina d’informació; la difusió del model de gestió pública i democràtica de l’aigua; la proposta d’iniciatives parlamentàries i municipals; l’elaboració d’un mapa sobre l’estat i característiques de la gestió urbana de l’aigua als municipis del País Valencià, ja que hi ha una manca important d’informació sistematitzada sobre aquest tema al nostre territori; i, l’ampliació de la Xarxa i creació de grups de treball a Alacant i Castelló.

ENTITATS QUE INTEGRADES INICIALMENT EN LA XARXA VALENCIANA PER L’AIGUA PÚBLICA:
1. Acció Cultural del País Valencià
2. Acció Ecologista – Agró
3. Asociación Matriarcal
4. ATTAC – País Valencià
5. Comissions Obreres del País Valencià – CCOO-País Valencià
6. Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana - CAVE-COVA
7. Coordinadora de Agricultores y Ganaderos de la Comunidad Valenciana – COAGCV
8. Enginyeria Sense Fronteres – València
9. Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià
10. Federació d’indústries i Treballadors Agraris – País Valencià – Unió General de Treballadors – FITAG-PV-UGT
11. Fundació Nova Cultura de l’Aigua
12. Intersindical Valenciana
13. L'Alficòs - Consum Ecològic (Petrer)
14. Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià
15. SEO-BirdLife
16. Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià
17. WWF-València
18. Xúquer Viu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada