divendres, 14 de juny del 2013

COMPROMÍS PER L´AIGUA CONSIDERA UN FRAU POLÍTIC EL CONVENI DÚSUARIS


Volen que els usuaris que som víctimes paguem com si fórem els causants”


La plataforma Compromís per l’aigua (Compromís Ribera Alta, Ribera Baixa i Més Algemesí) considera que el Conveni Regulador de la Comunitat d’Usuaris del Xúquer és una burla per als ajuntaments implicats i per als ciutadans. Aquest conveni significa, en la pràctica, penalitzar als veïns dels pobles afectats per la mala qualitat de l’aigua de la qual ells nos són els causants sinó les víctimes.
Segons afirmen des de la Plataforma, Confederació i Generalitat, que deurien haver vetllat fa anys per la qualitat de les aigües subterrànies de les quals depèn l’aigua potable dels pobles, es desentenen del tema i pretenen que siguem els veïns els que paguem 1 milió d’euros anuals per solucionar el problema que ells no han sabut resoldre ni prevenir.

Per a Compromís per l´aigua, aquest conveni és un desficaci equivalent al que significaria obligar a pagar als pescadors i mariscador gallecs –víctimes- els costos de la neteja del xapapote del Prestige. Fer, com fa l’article 24 del pla de conca del ’98 –encara vigent, ja que tampoc es compleix la Directiva Marc de l’Aigua- que el cost de la permuta d’aigües subterrànies contaminades per superficials de bona qualitat haja de ser “finançat pels usuaris beneficiats” és pervers.

Compromís per l´aigua lamenta que els ciutadans dels 13 pobles afectats no som beneficiaris de res, sinó perjudicats que demanem el rescabalament d’un dret conculcat. El cost de la mesura de substitució de la font de subministrament recau, justament, sobre la part perjudicada.
Al mateix temps que s’està elaborant un nou Pla de Conca en el que s’ha de garantir l’aigua de la millor qualitat pels abastiments d’aigua a la població, amb caràcter prioritari, per a la Ribera s’improvisa un pegat ancorat en les eines previstes pel pla caduc del ‘98, que incompleix la Directiva Marc de l’Aigua i que deuria haver-se extingit fa anys.
Per a la plataforma Compromís per l´Aigua, la solució proposada és perjudicial pels ciutadans afectats i “és la darrera ocurrència de la Generalitat després de 15 anys de demostrada ineficàcia per solucionar el problema.. Parlar d’una solució en temps rècord és burlar-se dels ciutadans. Tota la proposta en si no pot ser qualificada més que com un frau polític”. Per a la Plataforma, la solució no pot passar per la constitució d’una comunitat d’usuaris entre regants i ajuntaments on aquests últims estarien a expenses de les decisions d’aquells que concentren el major volum d’aigua, és a dir, les comunitats de regants front als volums en mans de cada ajuntament.
Des de Compromís per l’aigua exigim que l’abastiment a població de la Ribera siga tractat políticament com el que és: com a un ús de l’aigua prioritari. Així Ho diu la Llei d’aigües i la Directiva Marc Europea de l’Aigua. Per llei, els habitants de la Ribera no podem ser els últims a l’hora d’assignar els recursos hídrics disponibles. “Si els responsables i tècnics de la CHX no poden, no saben o no volen quadrar el balanç hidrològic de la conca, que dimitisquen. Estan ahí per fer bé la seua feina. El que han de fer és revisar, en tot cas, les concessions de la resta d’usuaris amb prioritat menor que la dels abastiments de la Ribera. No cal ni tan sols que retalle assignacions, amb canviar l’origen del recurs en les concessions corresponents hi ha prou. Aquesta és una potestat que te l’Administració hidràulica juntament amb l’obligació de vetllar per garantir els millors recursos per l’aigua de boca. Ja és hora que vaja fent la feina que li pertoca. A més a més, el consum total de la Ribera pot suposar uns 30 hm3/any, un volum d’aigua poc significatiu en el conjunt del sistema d’explotació Xúquer”.
És per això que, des de Més Algemesí i Compromís de la Ribera Alta i la Ribera Baixa emplacem a tots els alcaldes i regidors convocats a al reunió per defensar els interessos dels seus ciutadans. Tot aquells alcaldes que ho facen contaran amb el nostre suport, siguen del partit que siguen. Signar un conveni com el proposat és un error històric enorme –que pagarem durant dècades. “No es pot acceptar en 2013 una solució que sorgeix d’un pla elaborat en 1998 i que, d’acceptar-se, pot tancar per sempre la possibilitat de tenir una assignació d’aigua de bona qualitat del Xúquer amb la concessió administrativa corresponent a la que tenim dret”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada