dijous, 10 de gener del 2013

UN 37% DELS JÓVENS D'ALMUSSAFES EN DESOCUPACIÓ TÉ ESTUDIS INFERIORS AL GRADUAT


Els jóvens entre 16 i 30 anys sense treball representen un 40 per cent dels aturats de la localitat

Només un 11 per cent de les empreses enquestades estarien disposades a contractar operaris sense estudis

Dels 689 desocupats d'Almussafes a 31 de desembre del 2012, un 40 per cent són jóvens entre 16 i 30 anys, una xifra que el consistori municipal reduirà amb polítiques actives d'ocupació com el Pla de Foment de l'Ocupació, que es presentarà en les pròximes setmanes i que compta amb una dotació pressupostària de més de 300.000 euros per al present any 2013, i amb programes de formació gratuïts.
A més de la recessió econòmica que assota el país i que també s'ha fet patent en la localitat, amb caigudes de vendes en el sector de l'automoció i la consegüent paralització de les contractacions en el polígon industrial, les causes que afecten l'increment de la desocupació entre el col·lectiu de jóvens també cal buscar-les en les carències de formació específica de molts dels demandants d'ocupació, en el nul domini dels idiomes i en l'escàs aprofitament de les ferramentes existents per a la busca activa d'ocupació, tal com s'extrau de les conclusions de l'Estudi del Mercat Laboral i Les Eixides Professionals dels Jóvens d'Almussafes, elaborat pel propi ajuntament i presentat públicament durant la jornada de hui dijous.
Al voltant d'una trentena de desocupats de la població han assistit a les 11 hores de hui dijous dia 10 al Centre Cultural per a informar-se, en primera persona, del resultat de l'Estudi del Mercat Laboral i les Eixides Professionals dels Jóvens d'Almussafes, investigació realitzada pel periodista Josep Marí Chiral, a través de l'Agència de Desenrotllament Local de la localitat, entre els mesos de setembre i desembre del passat any 2012.

 La regidora d'Ocupació i actual secretària executiva comarcal d'Ocupació, Mª Carmen Santos Juanes, la tècnic de l'Agència de Desenrotllament Local, Elena Baldoví, i el propi autor de la investigació han presentat les principals conclusions. De fet, l'estudi exhaustiu del perfil professional sol·licitat per la diversitat d'empreses emplaçades en el terme municipal, així com del perfil laboral del col·lectiu de jóvens d'Almussafes, d'entre 16 i 30 anys, ha permés elaborar una radiografia real del mercat laboral específic de la població i de les possibilitats professionals dels jóvens en desocupació, que en l'actualitat se sitúen en la xifra de 275 del global de 689 demandants d'ocupació.
El projecte d'investigació s'ha gestat amb la realització d'enquestes a un 25 per cent dels empresaris del polígon i a 225 jóvens, a més de complementar-se amb entrevistes a un grup d'experts relacionats amb la formació i l'ocupació, entre els que destaquen Amalia López, Tècnic de Gestió d'Ofertes del Centre SERVEF d'Ocupació de Silla, Alfonso Quintela, coordinador de l'Associació de Propietaris del parc industrial Rei Juan Carlos I, o Pedro Luis Valero, director del SERVEF de Silla, entre altres.
Entre les empreses enquestades destaca la pròpia Factoria Ford, Johnson Control, el Grup F. Segura i Faurecia, totes elles de gran importància pel nombre de treballadors que integren les seues respectives plantilles.

Aspectes analitzats en l'estudi

En l'apartat de la formació, la investigació desvela que només un 11 per cent de les empreses enquestades estarien disposades a contractar persones sense estudis i un 33 per cent sol·liciten una formació mínima del Graduat front, una realitat que xoca frontalment amb el fet que el 16,8 per cent dels enquestats té estudis inferiors al Graduat, una situació que també compartixen el 37 per cent dels inscrits en la base de dades de l'ADL. “Les empreses del parc industrial busquen operaris amb un nivell d'estudis de Batxiller o Formació Professional”, en paraules del coordinador d'APPI, i “els alumnes que completen el grau superior de Formació Professional en l'especialitat de mecatrónica industrial que oferim en el nostre centre s'inserixen laboralment amb rapidesa”, assegura el director de l'IES Almussafes, Joan Rovira. No obstant això, el 81 per cent de les empreses considera de gran rellevància l'experiència prèvia i tan sols el 22 per cent de les mateixes preferix contractar a jóvens entre 16 i 30 anys.
Quant al domini dels idiomes, tan sols un 4,80 per cent dels enquestats considera que té un nivell avançat d'anglés, encara que un 50 per cent assegura tindrre certs coneixements. No obstant això, el 37 per cent de les empreses que han participat en l'estudi valoren molt positivament el fet que els candidats a un lloc de treball, inclús en la línia de producció, parlen altres idiomes per a intercanviar informació amb les visites internacionals.
L'anàlisi exhaustiva de la busca activa d'ocupació també desvela claus importants, ja que únicament un 5,3 per cent dels jóvens enquestats combina les quatre ferramentes principals per al procés d'inserció laboral i tan sols un 21 per cent dedica dos hores diàries a esta tasca.
Durant la seua intervenció, l'edil delegada d'Ocupació ha destacat que els resultats de l'estudi també es van a incorporar al Pla de Foment de l'Ocupació, ja que conclouen aspectes que gran rellevància per a la millora de la inserció laboral dels jóvens de la població.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada