![]() |
PLANTANT L´ARRÒS |
El
Comité Organitzador del Centenari ha previst una sèrie d’actes
que s’iniciaran el pròxim 15 de gener
![]() |
SEGANT EN GARBES |
El
Departament de l’Arròs de Sueca, dependent de l’Institut
Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), complirà, el pròxim
7 de febrer, cent anys. Per este motiu, els seus responsables actuals
i els membres del Comité Organitzador d’este Centenari es troben
immersos en l’organització d’una sèrie d’actes per a celebrar
tan important aniversari. “Va ser en 1911, quan una Reial Orde va
aprovar que es creara un centre agronòmic que es dedicara a estudiar
tots els problemes existents relatius al cultiu de l’arròs ja que,
en aquella època, es van produir una sèrie de minves que van
provocar que es recol·lectara menys de la mitat d’arròs del que
era habitual ”, explica Ramón Carreres, actual director del
Departament de l’Arròs. Van haver de passar dos anys des de
l’aprovació de la Reial Orde perquè, el 7 de febrer de 1913,
començara a funcionar este centre d’investigació ubicat en uns
terrenys cedits per l’Ajuntament de Sueca i l’Estat. I va ser, en
1965, quan es va construir l’edifici que alberga en l’actualitat
el Departament de l’Arròs.
![]() |
TRILLADORA |
Els
actes que s’han preparat per a celebrar este centenari començaran
el pròxim 15 de gener, a les 19 hores, amb una conferència oferida
per Ramón Carreres, actual director del Departament de l’Arròs,
en El Corte Inglés del carrer Colón, a València. La conferència
tractarà sobre “La qualitat de l’arròs relacionada amb la cuina
tradicional valenciana”. A continuació, es degustarà una paella
cuinada per Juan Carlos Galbis, amb la varietat d’arròs Albufera,
creada en el propi Departament de l’Arròs de Sueca i registrada
l’any 2007.
Els
dies 17, 24 i 31 de gener, en el Centre de Cuina d’El Corte Inglés
de Nou Centre, es realitzarà una presentació i demostració de
diferents plats cuinats també amb la varietat d’arròs Albufera
per tres cuiners de prestigi: Francisco Grau, del restaurant l’Illa
de Cullera (el dia 17); Juan Carlos Galbis (el dia 24); i Adolfo
Cuquerella, del restaurant La Granja de Sueca (el dia 31). L’acte
s’iniciarà a les 18.30 hores i la degustació està oberta al
públic en general. Els dies 7 i 8 de febrer, tindrà lloc la Jornada
Tècnica Internacional sobre Investigació en Arròs, en la qual
participaran diferents experts de tota Espanya i internacionals, com
l’italià Aldo Ferrero, que tractarà sobre “Control de males
herbes. El problema de la resistència a herbicides”; i els
francesos Jean Claude Mouret “El cultiu d’arròs ecològic:
treballs d’investigació agronòmica i recomanacions tècniques”,
i Didier Tarreau “Estudi de la diversitat del fong responsable de
la piriculariosis, i la seua aplicació”. Per al mes d’abril,
està prevista una exposició històrica de la labor desenvolupada
pel Departament de l’Arròs en relació amb el sector arrosser
durant cent anys. La mostra podrà visitar-se en la sala
d’exposicions Els Porxets. Finalment, s’està preparant també
una exposició de maquinària agrícola utilitzada en el cultiu de
l’arròs.
![]() |
RAMON CARRERES |
El
Comité Organitzador d’este Centenari està compost per: un
representant de l’INIA (Institut Nacional d’Investigació i
Tecnologia Agrària i Alimentària); el regidor d’Agricultura,
Dimas Vázquez, en representació de l’Ajuntament de Sueca;
Francisco Vázquez, president d’ASMAVA (Associació de Fabricants
de Maquinària Agrícola de la Comunitat Valenciana); Miguel Minguet,
responsable de la sectorial de l’arròs d’AVA-ASAJA; Enric
Bellido, responsable de la sectorial de l’arròs de La Unió de
Llauradors i Ramaders; José Pascual Fortea, president de la
Comunitat de Regants i Sindicat de Regs de Sueca; José Segarra,
director del Parc Natural de l’Albufera; José Luis Mariner,
president de la Cooperativa Unió Cristiana de Sueca; Florentino
Juste, director de l’IVIA de Moncada; Ramón Carreres, director del
Departament de l’Arròs de Sueca; i Joaquín Vañó, secretari
autonòmic d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, en
representació de la Conselleria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada