diumenge, 25 de novembre del 2012

SUECA MÉS FUSTERIANA QUE MAI

El poble on va nàixer i viure Fuster s'ompli de ciutadans reivindicant la figura de l'escriptor , poeta i pensador més inflluent del segle XX. 


Ahir 24 de novembre es comemorà el 90 aniversari de Fuster dins de l'any Fuster i el cinquantanari de Nosaltres els Valencians. Multitud de col.lectius , associacions cíviques i partits polítics han homenatjat o ho faran en les pròximes hores la figura del que potser siga l'escriptor i intel·lectual  valencià més prolífic i  i camaleònic del segle XX, i de segur una figura literària i política decissiva en el pensament social i polític del País Valencià.
Precisament els plantejaments fusterians més polítics i reivindicatius són el que reclamava el col·lectiu Reconstruint Fuster que ahir de matí reivindicava el Fuster més combatiu enfront "dels actuals governants que han arrassat el País Valencià, que s'han fet rics a costa del nostre benestar i de passada, han tarctat d'ofegar la nostra identitat com a poble", declarava Maria Isona , representant del col·lectiu en el manifest que es va llegir davant d'un centenar de persones que després del parlament van fer una mutitudinària "carassada" davant el monument a Joan Fuster. 
Aquests col·lectiu ciutadà sorgit a través de les xarxes socials, reivindica la figura del Fuster polític, de l'home compromés amb el seu país i la seua gent, sobretot "ara, que fins i tot el nom de País Valencià volen prohibir", sobretot ara en què la sensura i la persecució s'abaten sobre els drets i les llibertats, una llibertat que com deia Fuster " és un hàbit i no resulta gens fàcil de d'adquirir. Només s'adquerix amb la pràctica". 
Després del manifest el metge i amic personal de Fuster, Jaume Lloret, va apropar els assitents al Fuster més humà i pròxim , a l'home i veí de Sueca i el seu dia a di, aquell home amable i complaent que segons Lloret "una persona amable, discreta, pacient i atenta a qualsevol opinió per molt insensata o discrepant que fóra. " Ara com ara, si ens haguérem de dir fusterians seria la nostra manera de dir-nos valencians. 
Per finalitzar l'acte el grup Tabalaina de Sueca interpretà la Muixeranga i tot seguit els present es van fer  una foto amb les carassetes de Fuster, una icona ja que ha traspassat fronteres i s'ha expandit a través de la xarxa. 

També els partits polítics i associacions cíviques i culturas homenatgen Fuster.

També alguns partits polítics no ha volgut faltar a aquest homenatge i així Compromís feia ofrena d'una corona de llorer al monument a Joan Fuster a la una del migdia, tots just quan també Esquerra Republicana de Sueca feia el 1t Dinar Fuster a l'Ataneu suecà on també es van llegir aforismes de Fuster. 


A la vesprada Compromís també va celebrar un acte polític a la Casa de la Cultura de Sueca, on van intervindre el diputat al Congrés Joan Baldoví , Mònica Oltra i Enric Morera, qui afirma que "seguint les anàlisis de Fuster, situa que la política feta pels polítics valencians en els darrers 30 anys, “s’ha fet en contra del nostre país” i per això, ha ssegurat que un dels triomfs de Compromís ha estat fer política en clau valenciana, la qual cosa ha ajudat a que “aquells que volien despersonalitzar-nos com a poble no ho han aconseguit i hui, després de 50 anys de Nosaltres els Valencians comptem amb un País viu. Milers de valencians i valencianes que treballen decididament amb el “Volem Ser”. Una resistència civil, activa i constructiva que s’expressa de mil formes i amb una gran pluralitat. Volem ser poble valencià en un món global”, segons Morera.


Carcaixent també feia el seu homenatge particular amb la xarrada a la seu del casal Jaume  a càrrec de Xavier Lluna " Joan Fuster : el mot fa la cosa"

Per últim L'Associació Cultural la Xala de Sueca tanca hui 25 de novembre els actes conmemoratius amb la Concentració i cercavila de diverses colles de tabal i dolçaina de la Ribera i a les 19h al centre Bernat i Baldoví diversos cantants com Obrint Pas , Altall o Pau Alabajos retran el seu particular homenatge per tancar aquest cap de setmana multifusterià a la Ribera. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada