Aquesta és la primera ocasió en què la Muixeranga d’Algemesí actua dins d’una instal·lació esportiva i a més ho farà en el partit número 200 del València Basket.
Dimarts que ve, 21 de febrer, a les 20.30 hores, a la Fonteta de Sant Lluís, Algemesí i part del seu recentment declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat estaran presents al partit de l'Eurolliga que se celebrarà entre el València Basket i el Gravelines francés.
La Muixeranga d’Algemesí es desplaçarà fins a València on els integrants d’aquest representatiu ball de la Festa de la Mare de Déu de la Salut exhibiran, durant el descans del partit de basket, les seues habilitats per a confeccionar creatives torres humanes de fins a sis altures.
Es tracta de la primera ocasió en què la Muixeranga d’Algemesí actua dins d’una instal·lació esportiva.
Així doncs, dimarts que ve, tant els espectadors que seguisquen el partit per televisió, com els aficionats i públic assistent al pavelló cobert podran gaudir in situ del magnífic espectacle de la Muixeranga d’Algemesí.
Prop de tres segles d’història i una important càrrega simbòlica, han fet de la Muixeranga d’Algemesí la imatge més coneguda de la ciutat.
La primera referència documental de la Muixeranga d’Algemesí prové del 1733, dels Llibres De Comptes de la Vila. Des de llavors, la seua aparició en la festes la Mare de Déu de la Salut, celebrades ja de forma solemne des del 1724, es manté de manera continuada. Com a període crític es recorda el 1973, any en què, enmig d’una profunda crisi de participació, va estar a punt de desaparéixer. La fundació, un any després, de l’associació Amics de la Muixeranga no sols va garantir la seua supervivència, sinó que la va reactivar de forma espectacular.
El 1998, s’incorporava a la Festa la Nova Muixeranga, grup que presentava com a novetat la seua composició mixta (hòmens i dones).
La seua indumentària es compon de brusa cenyida i recta botonada per davant, pantalons llargs i sabatilles de sola prima. La tela és basta i forta, a tires verticals roges i blaves (verdes en la Nova Muixeranga) sobre fons de ratlles blanques amb disposició arlequinada, exceptuant el trage del mestre que porta cada peça d’un color. Tela vulgarment coneguda com de matalaf.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada