dijous, 14 de febrer del 2013

PROP DE DOS MIL FLAMENCS ES CONCENTREN EN ELS ARROSSARS DE L'ESTELL A L’ALBUFERA



Un ban de flamencs sobrevola L’Albufera, dijous passat (autor: Toni Alcocer)

















Els agricultors han decidit allargar uns dies el període d’inundació hivernal


El passat 31 de gener, els agricultors de L’Estell van decidir en la seua junta general anual allargar dos setmanes la inundació hivernal d’aquesta partida, tres-centes hectàrees d’arrossar situades prop del Palmar, en ple parc natural de L’Albufera. Ho van fer a instàncies de la Fundació Assut, una entitat privada sense ànim de lucre amb què mantenen un acord de custòdia del territori des de fa dos anys.
Amb aquesta mesura, es tractava d’evitar que la marjal de L’Albufera quedara en sec abans d’hora i sobtadament, com succeïx any rere any, al concloure el període de caça hivernal. D’aquesta manera, les aus aquàtiques podien trobar espais d’aigües on descansar i alimentar-se, reposar-se de l’estrés i l’esgotament de la pressió cinegètica i recuperar forces per a afrontar amb garanties el seu viatge als territoris de cria.
Els efectes no s’han fet esperar. Durant l’última setmana, els camps negats de L’Estell han concentrat la major quantitat de flamencs registrada mai en la història d’aquest aiguamoll: entorn de dos mil aus que no han passat desapercebudes entre agricultors i visitants.
El succés aparentment anecdòtic és un exemple de la importància que, en un àmbit com L’Albufera, les xicotetes decisions de l’agricultor tenen en la conservació del paisatge i la biodiversitat, i de com el maneig de l’aigua i la gestió dels recursos poden tindre conseqüències positives per al medi ambient, perfectament compatibles amb l’activitat econòmica. I, en molts casos, fins a profitoses.
La custòdia del territori és una ferramenta que permet la participació i implicació de la societat en la conservació i divulgació del patrimoni cultural i natural. El projecte desenvolupat en la partida de L’Estell entre la Fudació Assut i la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas compta també amb el suport del Parc Natural de l’Albufera, a través de l’Oficina de Gestió Tècnica de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada