divendres, 15 de febrer del 2013

ERPV PRESENTA A L’AJUNTAMENT DE SUECA EL SEU PROJECTE PER A LA IMPLANTACIÓ DELS HORTS URBANS A SUECA


Tal i com la formació política va anunciar en gener, després d’haver estat estudiant diverses experiències d’horts urbans o socials en poblacions valencianes, representants d’ERPV de Sueca es van reunir dijous 14 de febrer amb l’Alcalde de Sueca, Salvador Campillo, la Regidora de Medi Ambient Manoli Egea i el President del Consell Agrari Dimas Vázquez, per a fer-los entrega del document on es recull la proposta.
El projecte permetria al govern municipal implantar els horts urbans per a autoconsum d’una forma ràpida a Sueca.

En ell s’analitza la importància econòmica del projecte, ja que una família podria obtindre pel cultiu propi per a autoconsum l'equivalent a uns 700 € anuals, el que sens dubte és ja una aportació important (segons el document, la despesa mitjana destinada a aliments i begudes no alcohòliques és la segona més important -després de les despeses d’habitatge- i equival a 1.603,39 €/any i persona). A més, aquesta obtenció d’aliments s’aconsegueix des de l’autonomia i la dignitat del treball propi.
Segons ERPV els horts urbans poden representar una important millora ambiental ja que les parcel·les agrícoles abandonades, sobre tot quan es troben en la perifèria de la ciutat, esdevenen en focus de brutícia, plagues i, a més a més, empitjoren el paisatge urbà. Amés, es pot arribar a un benefici social, atés que els horts poden actuar també com ajuda per a la integració de sectors de població que, per unes raons o altres, es troben en situacions d’exclusió: aturats, joves i persones majors que malviuen amb pensions ridícules per als temps que corren i que poden sentir-se desplaçades o infravalorades.
Segons ERPV, l’Ajuntament de Sueca té suficients terres abandonades com per a poder posar en marxa el projecte, i per això s’aposta per començar amb parcel·les de propietat municipal com les que es troben al final de l’avinguda Mestre Serrano, convertides gairebé en un abocador i que per la seua proximitat al nucli urbà, la seua accessibilitat i disponibilitat de reg, són un bon punt per on començar. Concretament es proposa la posada en cultiu d’una superfície d’uns 400 metres quadrats, ampliables en una segona fase a uns 4.000 metres quadrats, on es delimitarien parcel·les d’uns 50 a 100 metres quadrats que se cedirien a les famílies per a ser cultivades.
El document que ja obra en mans de l’alcalde i els regidors d’Agricultura i Medi Ambient, inclou una taula on es detallen els paràmetres i les condicions que han de reunir els terrenys per a ser considerats aptes per a horts urbans. També es fa una valoració bàsica de les accions que hauria d’executar l’ajuntament com per exemple l’adequació dels terrenys, recursos necessaris, etcètera.
Finalment, ERPV aporta una proposta de regulació del funcionament dels horts on es tracten, entre altres qüestions, qui pot ser beneficiari d’un hort urbà, la convivència entre ells per compartir un espai comú, les seues obligacions, i els órgans de gestió amb l’objectiu d’aconseguir una gestió completament autònoma per part dels beneficiaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada