dilluns, 31 de desembre del 2012

RECOMANACIONS SALUDABLES PER A L’ANY NOU


Incorporar l’exercici físic com a hàbit diari, deixar de fumar, moderar el consum d’alcohol i adoptar un patró de menjar idoni, són alguns dels plans recomanables de Salut per a 2013.


És recomanable aprofitar el començament del nou any incorporant l’exercici físic com a hàbit diari, a qualsevol edat, ja que millora la qualitat de vida gràcies als beneficis d’orde físic, psicològic i social que comporta. Per a això, n’hi ha prou amb caminar mitja hora diària, aprofitant el temps lliure dels caps de setmana per a caminar una hora al dia, i usar les escales en compte dels ascensors i les escales mecàniques.
Juntament amb això, deixar de fumar de manera definitiva és un dels millors propòsits que una persona pot fer per la seua salut en el nou any. Cal destacar que el tabaquisme és la principal causa aïllada de malaltia evitable, discapacitat i mort prematura, responsable de 400 defuncions a l’any en la comarca de la Ribera.
Per a deixar de fumar, cal fixar un dia concret a partir del qual fer-ho i desfer-se de cigarrets, misteres i cendrers; en cas d’augment de gana, cal menjar aliments saludables, baixos en calories, i augmentar el consum d’aigua; s’aconsella realitzar exercici, per a no pujar de pes i calmar el nerviosisme, i consultar el metge de família.
Igualment és aconsellable moderar el consum d’alcohol durant 2013. El consum habitual i/o abusiu de begudes alcohòliques, és la causa de nombroses malalties greus com les cardiovasculars, la cirrosi i el càncer de fetge, de mamella i en l’aparell digestiu. Per a beure menys, els experts aconsellen prendre alcohol de baixa graduació i espaiar els consums, alternant les begudes alcohòliques amb refrescos i sucs, no beure amb l’estómac buit, evitar beure davant de sentiments de tristesa i nerviosisme, i practicar esports o activitats d’oci en les hores en què habitualment es bega.

Oblidar l’estrés i l’ansietat l’any que ve.

Per a això, es recomana dormir prou; evitar estimulants com el café i el te; ser organitzat en les tasques, marcant prioritats; no posar-se metes inabastables; evitar el negativisme, buscant sempre el costat positiu de les coses, i no trivialitzar els símptomes de l’ansietat ja que, si no es consideren importants, poden agreujar-se.

També és aconsellable aprofitar el començament del nou any per a recuperar la dieta mediterrània com a patró de menjar idoni, recomanat per tots els especialistes en Nutrició. És important menjar amb moderació de tot, aprofitant, durant tot l’any, les fruites i verdures de temporada i sense renunciar a l’energia que preferix el nostre organisme: la que prové dels arrossos, les pastes, els llegums i el pa, aliment este que ens ajuda a regular la dieta, augmentant els nutrients que proporcionen energia i abaixant els greixos, responsables de les principals causes de malaltia i mortalitat.

També és aconsellable realitzar-se l’any que ve algun examen de salut i acudir als programes de prevenció que es proposen des dels distints centres del Departament de Salut, com els programes de screening de mamella o de prevenció del càncer de còlon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada