divendres, 21 de setembre del 2012

ANTELLA HOMENATJA FRANCISCO LOZANO, EL PINTOR D'ANTELLA MÉS UNIVERSAL.




Antella va retre ahir homenatge al seu pintor més il·lustre i universal. I el va fer precisament el dia en què es complien 100 anys del naixement de l’artista i acadèmic natal d’Antella, Francisco Lozano (Antella, 1912- València, 2000), just en el mateix edifici en què es va formar i va impartir classes.
Després de la visita col·lectiva a la mostra instal·lada AL Centre del Carme que arreplega 65 obres de Lozano, va tindre lloc un senzill però emotiu acte d’homenatge al pintor, en el que van participar familiars del pintor natal d’Antella, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Felipe Garín, i autoritats del municipi de la Ribera. Durant la seua intervenció, en l’acte celebrat A la sala capitular del Centre Cultural del Carme, Garín va dir de Lozano, que com els grans artistes "tenia una gran sensibilitat cultural. Els grans artistes del paisatge, tenen la virtut de reinventar el paisatge. La platja de la Malva-rosa no seria la mateixa sense Sorolla o Blasco Ibáñez. Ells la van inventar, si no, seria una platja més. D’alguna manera, Lozano va inventar les dunes del Saler, totes iguals i totes distintes, igual que Joaquín Michavila va reinventar la Albufera. Eixa és la grandesa de Lozano", va dir Garín davant dels familiars de Lozano i més d’un centenar de veïns i autoritats municipals d’Antella congregats A la sala capitular del Centre del Carme.
El director del Consorci de Museus de la CV va recordar que " Lozano va deixar una
empremta com a mestre, com a professor i com a amic en este edifici "que, va ser seu,
durant molts anys, de l’Escola de Belles Arts. "Jo mateix -va recordar- vaig procurar que s’instal·lara ací la seua exposició, contra altres candidatures que la pretenien, perquè crec que fa honor al lloc on Paco va ser professor d’un gran nombre de promocions d’artistes de Belles arts que li recorden encara perfectament".
Per la seua banda, Mercedes Lozano, filla del pintor homenatjat, després d’agrair a Garín el suport rebut perquè l’exposició, “La mirada Creadora”, s’instal·lara en "este lloc que està tan lligat a la història de mon pare", va recordar que després de la mort del pintor, molts alumnes, "moltíssims", li deien sempre que son pare havia tingut amb ells un tracte i afecte especial, personal i diferent. "És molt bonic que un professor puga tindre eixa relació que faça sentir-se especial i únic a cada un dels alumnes. Això és el que fa un verdader mestre", va dir Mercedes Lozano.
En idèntic sentit es va pronunciar Garín a l’afirmar: "Diria que Paco Lozano creava un ambient agradable on estiguera. “Recorde les seues xicotetes tertúlies, sempre improvisades, en una Galeria del Carrer de la Nau parlant de temes artístics quasi sempre i donant lliçons que tots sentíem amb avidesa".
Per la seua banda, l’alcalde d’Antella, Gustavo Montagudo, va dir durant la seua intervenció que "moltes vegades pensem que el que és de fora és millor quan realment el que succeïx és que desconeixem el que hi ha en la nostra pròpia casa", en al·lusió al poble natal de Lozano. Montagudo, que va estar acompanyat pel regidor de Cultura, Francisco Martínez, entre altres representants municipals, va dir sentir-se "molt orgullós" de ser d’Antella, "un poble capaç de donar persones i artistes de la talla de Lozano", el seu pintor més universal.
A la mostra "La Mirada Creadora" s’exposen més de mig centenar d’obres provinents de museus i col·leccions particulars, algunes d’elles mai exposades al públic, que permeten conéixer la vida i trajectòria artística de Lozano. L’exposició es completa amb fotografies, cartes i documents del seu àmbit privat, a més d’un vídeo inèdit que mostra a l’autor durant el seu procés creatiu.
La mateixa va ser inaugurada per la consellera de Cultura i romandrà oberta fins mitjan del pròxim mes d’octubre. La visita del grup d’antellans, més de 110 en total i per al trasllat de la qual a València l’Ajuntament va disposar dos autobusos, va ser el primer dels actes d’homenatge del 100 Aniversari del Naixement de Lozano programats per la Regidoria de Cultura d’Antella, per a esta setmana, en col·laboració amb associacions culturals locals.
Per a hui divendres està prevista la celebració, a la vesprada, en el saló de actes de l’Ajuntament d’Antella, d´una Taula Redona davall el títol, "Lozano, un antellà universal", on intervindran, entre altres, deixebles de Lozano com el pintor Josep Esteve Adam, a més de Bernat Montagud, Josep Huguet (secretari CVC) i L. Giménez. Prèviament s’inaugurarà un cartell de benvinguda al municipi turístic d´Antella realitzat amb tècnica mixta per l’artista local Anna Noguera.
Finalment, els actes conclouran la nit de dissabte que ve, dia 22, amb la celebració, junt amb la Casa de les Comportes d’Antella, d’un Recital Poètic dedicat a Lozano, on es llegiran els poemes i altres textos dedicats al pintor per part de destacats poetes i escriptors.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada