dijous, 4 d’octubre del 2012

LA PRESÈNCIA DE COLÒNIES DE RATES PENADES EN ARROSSARS ÉS EFICAÇ CONTRA LES PLAGUES DEL CUCAT



                                                                                                             foto: Jordi Piris

Amb motiu de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, la Fundació Assut, en col·laboració amb Roncadell i el Parc Natural de l’Albufera, celebra aquest dissabte una activitat d’instal·lació de refugis per a rates penades als arrossars de L’Estell.

Està demostrat que la presència d’una colònia de rates penades en un arrossar és una eficaç protecció enfront d’una de les plagues més perjudicials per a aquest cultiu: el cucat de l’arròs (Chilo suppressalis). La rata penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus), que s’alimenta d’insectes, el manté a ratlla; però aquest xicotet mamífer alat, propi dels aiguamolls, té cada vegada més complicat trobar clavills i buits on establir les seues colònies. La solució passa per un fet  tan simple com repartir unes poques caixes-refugi per l’arrossar, caixes que les rates penades ocupen i, en conseqüència,  l’agricultor i el medi ambient s’alliberen dels costos i les conseqüències dels cars i agressius tractaments fitosanitaris. Només és qüestió de paciència.
El dissabte 6 d’octubre, amb motiu de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori i amb la col·laboració del grup Roncadell i el Parc Natural de l’Albufera, la Fundació Assut ha organitzat una activitat de voluntariat en L’Estell, una partida d’arrossar molt pròxima al Palmar, on es col·locarà una desena de refugis en casetes agrícoles i motors de reg. La iniciativa, batejada com ‘Rat-penat vs. Cucat’, està oberta a la participació de tots i servirà també per a aprendre un poc sobre les rates penades del litoral mediterrani, el control biològic de plagues i la custòdia del territori, una fórmula de conservació del paisatge i els seus recursos basada en l’acord, el compromís i la col·laboració. De pas, els participants disfrutaran de L’Albufera i del paisatge de l’arrossar a la tardor.

Custòdia del territori a L’Albufera
L’any passat, la Fundació Assut i la Comunitat de Regants de L’Estell i Rojas, partida dedicada al cultiu de l’arròs en L’Albufera, van subscriure un acord de custòdia del territori que té com a objecte la conservació i l’ús sostenible dels valors i recursos naturals, culturals i paisatgístics d’este espai. Este acord pioner implicava els agricultors en assumptes com la integració i adequació de les pràctiques agrícoles, la recuperació del patrimoni, la gestió racional de la caça o la millora de l’hàbitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada